Lapse neljas kuu ehk käime trennides 😃

Lapse neljas kuu ongi möödas. Need minisünnad lähevad ikka helikiirusel mööda. Siin väike ülevaade, mida me juunis tegime.

Kolmanda kuu kokkuvõte siin ja pildistamine siin.

Neljanda kuu ilunumbrid

Kaal: 7100 g

Pikkus: 67 cm

Peaümbermõõt: 42,5 cm

Statistika kuude lõikes

SünnaSünd1. kuu2. kuu3. kuu4. kuu
Kaal3466 g4285 g5270 g6190 g7100 g
Pikkus50 cm56 cm60 cm63 cm67 cm
Peaümbermõõt36 cm40 cm40,5 cm41,5 cm42,5 cm

Tihe trennikava

Poiku hakkas juuni algusest käima võimlemistundides. Võimlemistunnid toimuvad meil kodu lähedal, seega on hea käia. Alustasime ema ja beebi võimlemistundidega. Ma alguses küll kartsin sinna minna, sest füsioteraapias ta ainult pahandas. Mõtlesin, et äkki ta nutab seal samamoodi. Aga üldsegi mitte… Talle väga meeldis. Sai võimelda ja teisi titasid näha ja nendele patsu-patsu teha 😃. Hästi tore on ka see, et võimlemine kestab suvel edasi. Ma arvasin, et raudselt saame paar korda käia ja siis tunde enam ei toimu, aga õnneks ikka toimuvad. Meile mõlemale tore vaheldus.

Ei tea, kas ma juba surun lapsele trenne peale 😃 lausa 3x nädalas 😃… Poiku käib veel isaga koos võimlemas, ongi isade tund. See on akrobaatilisem kui see tund, kus mina käin. Emadega tunnis me teeme massaaži ja laulame mingeid salmikesi ka. Meil on ka akrobaatilisi harjutusi, aga mitte nii palju ja mitte nii raskeid. Ja lisaks hakkas Poiku isaga koos ujumas käima. No tegelt mina käin ka, aga ma vaatan pealt, ma basseini minna ei taha.

Võimlemistunnist leidis Poiku endale uue sõbra ka. Teine poiss on umbes sama vana ja elab naaberkülas. Emmedel oli ka täitsa hea klapp, niiet äkki varsti hakkame playdate tegema 😃.

Pildil näha Poikut oma uue sõpaga.

Käisime Matul külas

Juuni alguses käisime Mathiasel külas. Poiku veel väga äge mängukaaslane ei olnud, aga Matu oli juba valmis mängima asuma! Katsu ära oodata Matu, nats läheb veel aega 😜.

Tähistasime emme sünnipäeva

Käisime väljas söömas üle mitme kuu ja Poiku magas terve aja. Saime rahulikult süüa ja istuda. Ei tea, kas emme sünna puhul, aga igatahes, tnx poeg 🥳. Naljakas mõelda, et kunagi oli see väljas söömine nii iseenesest mõistetav, aga nüüd oli koroona ja väikse lapsega koos käimine ikka hoopis midagi muud. Tuleb kohaneda.

Sünnipäeva puhul sain veits rohkem chillida ka, issi tegeles terve sünnipäeva ja nädalavahetuse lapsega.

Jaanipäev

Jaanipäeval olime kodused ja kõik teised olid naabrusest vist kuskile ära sõitnud, sest niiii vaikne ja rahulik oli. Mulle meeldis.

Neljanda kuu uneregressioon

Lapse neljas kuu on natuke hirmutav alati kõigi jaoks, selle tuntud uneregressiooni pärast. Tegelikult see pole kuidagi halb asi. Lapse uni muutub rohkem täiskasvanuga sarnasemaks, aga tagasilööke võib see tekitada vanemate jaoks, kui laps kohaneb uute muutustega. Ma lootsin, et me pääseme märgatavatest muutustest, aga ei pääsenud. Meie tublist lapsest, kes tavaliselt vähemalt ühe sutsaka öösel magas 5-7h järjest sai väike beebi, kes ärkas iga 2 tunni tagant nuttes. See tekkis kuskil juuni lõpus, eks järgmise kuu postituses saab teada, kuidas sellega edeneb. Loodetavasti see ei jää kestma.

Päevakava tal kindlat ei ole, aga mingisugune rütm on hakanud tekkima küll. Ma ausalt öeldes olen nüüd ise nii palju targemaks ja küpsemaks emana saanud (wow, kus nüüd ütles 😃), et ma ei ajagi enam mingit kindlat päevakava taga. See ei sobi ilmselgelt talle ega ka mulle. Kulgeme iga päev rahulikus tempos ja oleme stressivabad igasuguste kindlate kellaegade suhtes. Ainult 4 kuud läks, et selleni jõuda 😃.

Ta magab nüüd kuskil 21/22-8/9 ööund ja päevased uned on korraga kas 40-60 minutit või siis 1.5-2 tundi. 4. arenguhüppe ajal oli küll see graafik natuke häiritud, aga pärast “tormist nädalat” loksus jälle paika tagasi.

Need ajad on möödas, kus ta 3-4 tundi jutti päeval magas 😃. Mõnes mõttes loogiline ka, kui tema praegune päevane unevajadus on 4-5h, siis ta ei saagi seda korraga ju ära magada, vaid tuleb ikka jaokaupa teha. 3-6. kuuse lapse maksimum ärkvelolekuaeg on 1h 30min – 2h 15min. Meil see peab väga kenasti paika. Selles ajavahemikus saan ta päeval alati magama.

Õhtuti on teda raske magama saada. Ta tahab end keerata kõhuli, aga ta ei oska veel kõhuli magada. Keerab ära ja siis jääb käte peale toetuma pea püsti 😃. Ja siis nutab, sest tahaks magada 😃. Loodetavasti ta õpib selle kõhuli magamise ka ruttu ära.

Uued oskused ja emotsioonid

Nüüd meeldib kõhuli olla ja tahan keerata

Pärast esimest võimlemistundi ta hakkas väga tahtma olla kõhuli. Vist sai aru, et kõhuli olles on teised titad nähtaval ja siis hakkas meeldima. Enne me ei saanud teda üldse kõhuli, kohe hakkas jorrama 😃.

Neljandal kuul hakkas näitama esimesi märke soovist keerata. Algselt tegi ikka väga imelikke liigutusi, nagu ühelt pildilt näha. Ma tal ei lubanud nii kaua olla ega mängida, täitsa nagu krõnks seal vahib üle pea 😃. Keerama hakkas iseseisvalt juunikuu lõpus.

Kätega mängimine

Sel kuul hakkas pihta kätega mängimine. See on nii-nii armas, aga mitte siis, kui ma üritan teda magama saada 😃. Võimatu oli vankris teda magama panna… aga siis ma avastasin, et kui ma talle sokid kätte panen tudu ajaks, siis ta natuke mängib kätega ja siis tüdineb ära ja jääb kenasti magama. Ja miks just sokid, mitte kindad? Ma ei teagi. Tol korral olid mul sokid kiiresti käepärast, kindad olid kõik kappi ära viidud üles korrusele ja mulle tundub, et sokid ei ole tal nii ümber ka kui kindad.

Kollane vannipart

Ostsime talle kollase vannipardi ja sellega ta hakkas vannis käies haaramist harjutama. Kuskil nädalaga tulid nähtavad edusammud. Alguses ta ähkis ja puhkis, vehkis käega ebamääraselt. Tahtis väga parti kätte saada. Lõpuks hakkas õnnestuma ja oi kui rahul ta siis endaga oli 😃.

Mänguasjad on niii põnevad

Praegu meeldivad talle sellised mänguasjad, mida saab hästi haarata ning ka need, mis ripuvad kuskil ja mida saab sikutada.

Vanaema kinkis ägeda raamatu, millega ta aega sisustab ning ise ostsime talle Oballi pallid. Huvitav, et Juku keskuse lehel on kirjas, et sisaldab väikesi osi. Pakendis oli kolm pehmet palli, kus ühtegi väikest osa küll ei olnud. Väga imelik.

(Peaks kassitoru karvadest ära puhastama, see aeg enam kaugel ei ole, kui üks pärdik arvab, et tema võib ka sinna peadpidi sisse ronida 😃)

♥♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *