Sünnitusjärgne treenimine ehk tahaks jälle sixpacki

Sünnitusjärgne treenimine on mul mõttes olnud juba raseduse lõpust ja eriti pingsalt ootasin alates haiglast kojusaamisest, et saaks juba sünnitusjärgses kontrollis ära käia. Selles postituses siis lähemalt sellest, kuidas ma vaikselt trenniga jälle pihta hakkan.

Igaks juhuks ütlen siia ära, et mis ühele sobib, ei pruugi teisele sobida ja mina lähtun lihtsalt enda enesetundest ja varasemast kogemusest. Kindlasti ei soovita enne trenniga alustada, kui vastuvõtul on käidud.

Sünnitusjärgne kontroll

Sünnitusjärgses kontrollis vaadatakse, kas kõik on ilusti paranenud ja saab kinnituse, kas on ok jälle trenni teha, saunas käia jne. Ma ei teagi, miks ma seda nii väga ootasin, sest tegelikult kohe alguses ma polekski jaksanud midagi teha, esimesed kaks kuud olid ikka rängad. Lisaks trennile ma tahtsin väga sauna minna. Raseduse ajal ka ikka käisin, aga hästi madala kraadiga (50 kraadi äkki) ja istusin kõige madalamal astmel.

Praegune vorm on mul ikka max kehv. Raseduse ajal käisin aktiivselt kõndimas, jõutrenni midagi ei teinud, lõpupoole vahepeal ei teinud üldse midagi ja siis täitsa lõpus käisin pilateses. Mõni suudab terve raseduse ka väga aktiivne olla, ma ei suutnud. Olin väsinud. Pärast sünnitust oli sült olla. Tegelt on siiamaani, aga natuke on paremaks läinud.

Kuidas alustada treenimisega?

Mõtlesin tükk aega, et kuidas ma alustama peaks, et mott püsiks kauem kui 1-2 nädalat. Jõusaali minna ei taha arvestades praegust viiruse olukorda ja raske oleks nii tihti (selleks, et tulemusi saada, tuleb tihti teha) lapse kõrvalt kuskil käia ka. Edasi-tagasi sõit raiskaks palju aega. Otsustasin siis, et teen kodus.

Eelmisel aastal tegin Kayla BBG kava 10 nädalat. Tulemused olid nii head!!! Praegu oma vormi arvestades olin kindel, et BBG-ga (Bikini Body Guide) ma kohe alustada ei saa. See liiga hull. Agaa.. Kayla Itsines tuli mõni aeg tagasi oma Post-Pregnancy ja Beginner kavadega välja. Otsustasin, et teen neid. Kaalusin muidu ka Kõhukliiniku trenne, aga otsustasin siiski Kayla kasuks.

Mida koduseks treenimiseks vaja on?

Tegelikult ei olegi midagi väga vaja juurde osta. Paljusid asju saab koduste vahenditega asendada, peab lihtsalt ise loov olema. Näiteks, hantlid saab asendada täidetud pudelitega, sangpommi täidetud kotiga jne. Mina kasutasin stepipingi asemel trepiastet 😃.

Mõned asjad ma siiski ostsin juurde ka, kuna plaanin pikemaajaliselt nüüd hakata kodus treenima. Pildil näha need asjad, mis ma ostsin.

BBG puhul oli rohkem varustust vaja, nende uute kavade puhul mulle meeldib, et varustust on vaja minimaalselt. Ostsin Medpointist endale kummilindid erinevat tüüpi, massaažirulli. Matt, pall ja hantlid olid mul juba kodus olemas. Tegelikult tahtsin raskemaid hantleid ka, aga nii Medpointi kui ka Spordihoolduse lehel kõik ilusad asjad out of stock.

Post-Pregnancy Foundations kava jaoks on Kayla varustuse nimekirjas mainitud:

  • Pink
  • Tool
  • Hantlid
  • Pall
  • Massaažirull
  • Sangpomm
  • Massaažipall
  • Kummilindid
  • Stepi pink

Mulle meeldib telo ekraani peegeldada telekasse. Siis on mugav jälgida. Aga telefonist on ka täitsa ok teha. Sellel on muidu Apple Watchi äpp ka, aga seda ma pole veel proovinud. Nagu näha siis beebimonitor mul sisse lülitatud 😃. Enamasti teengi harjutusi lapse lõunaune ajal, siis on kõige lihtsam enda jaoks need 30 minutit leida. Kui ma olen väsinud, siis proovin ikka end sundida. Aga kui ma tunnen, et olen tõesti väga väsinud, siis pigem magan enne natuke ja kui jääb veel aega üle, siis võtan trenni ette.

Esimene nädal Post-Pregnancy Foundations kava

Kogusin hoogu kuskil 1,5 nädalat, et alustada. Otsisin isegi Instast sõpasid, et äkki keegi viitsib “koos” teha. Oleks hea samal ajal teineteist motiveerida. Ei leidnud sõpru 😃. Pole midagi, teen üksi. Olen ju ennegi hakkama saanud!

Alustasin Post-Pregnancy kavaga ja sellel on isegi mingi täitsa algajate osa (Post-Pregnancy Foundations). Olen nüüd nädal aega seda teinud. Pean tunnistama, et need harjutused on mulle liiga lihtsad, ma ei lähe isegi higiseks. Aga samas mulle praegu väga meeldib see, et ma saan rahulikult end liigutada ja ei higista/hingelda kogu aeg. Kuna see trenn on meeldiv, siis üritan praegu endale tekitada positiivset harjumust iga päev teha ca 30 min trenni. Järk-järgult liigun siis edasi raskemate harjutuste juurde. Foundations-i on 4 nädalat, edasi tavalise Post-Pregnancy kava juurde. Ilmselgelt seekord ma nii ruttu tulemusi ei näe nagu eelmine aasta, aga mis siis. Palju olulisem oleks hetkel tekitada hea harjumus, mida siin järgmised 2 aastat kodus olles teha.

Trenn algab soojendusharjutustega, siis põhiharjutused ja lõpuks venitused. Ajaliselt kuskil ca 30 minutit, mitte rohkem. Trennid on jaotatud erinevateks osadeks – resistance, cardio ja recovery trennid. Resistance trennid on siis need tüüpilised Kayla harjutused. Cardio võib olla kõndimine, jooksmine, ujumine jm selline. Recovery trennid on venituse- ja lõõgastusharjutused, aga ka puhkepäev, mille logid äppi sisse. Äpp soovitab ka, millistel päevadel missuguseid trenne teha.

Eesmärk

Unustasin postituse alguses kirjutada, et mis eesmärgil ma üldse trenni teen. Kaalulangetus ei ole kindlasti eesmärk, see kukub mul praegu niigi. Isegi siis, kui joon liiga palju maitsestatud vett (loe suhkruvett). Olen kaalunumbrilt väiksem kui enne rasedust, lihtsalt vedelam 😃. Teen trenni, sest tahan rohkem jõudu (beebi läheb iga päevaga järjest raskemaks) ja tahan olla rohkem trimmis. Visuaalne muutus on palju olulisem kui kaalunumber. Peaks endast pildid ka tegema, siis on pärast hea võrrelda.

Teen pärast Foundations kava lõppu uue postituse. Kui olen avalikult välja lubanud kavast kinni pidada, siis ei ole nii kerge alla anda 😃.

♡♡♡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *