Lapse teine kuu ehk ikka gazprom, aga veidi parem

Kuidas möödus lapse teine kuu? Juttu tuleb nagu ikka gazpromist, toitumisest, magamisest, uutest kommetest. Ma proovin teha veidi lühema postituse kui eelmine kord 😃.

Esimese kuu kokkuvõte on loetav siit ja teise kuu pildistamine siit.

Lapse teine kuu on olnud ikka oluliselt parem kui esimene.

  • Puuksud tulevad paremini ise välja, ilmselt on kogu seedimine muutunud tugevamaks ja ehk aitavad ka probiootikumid.
  • Minu menüüst on tärklisega toidud (kartul, riis, tatar ja makaronid) väljas. Makarone pole proovinud, aga ei julge ka 😃. Muude toitude puhul, kus on ka mingil määral tärklist sees, ei ole nii hullu karjumist täheldanud.
  • Öösiti magab kauem, mistõttu me ise oleme rõõmsamad ja suudame paremini tema puuksubisnessiga hakkama saada.

Ma endiselt elan lootuses, et gazbisness saab kolmandal elukuul läbi ja ma saan oma endise toitumisrutiini peale tagasi. Aga meil on ees rotavaktsiin, niiet ei tea, kuidas see mõjutab. Mõnel ei juhtu midagi, teisel kuu aega kõht lahti jne.

Kelle laps see on?

Aprilli alguses tekkis lapsel lõpuks ööpäeva jooksul aega, et niisama chillida. Me olime šokeeritud, et kelle laps see on 😃. Ja mõtlesime, et kas teistel ongi nii norm kogu aeg 😃. Nii kui kartuli-tatra-riisi söömine lõppes, siis ei olnud lapsel vaja enam röökida kõhuvalude pärast.

Kusjuures aprilli alguses proovisin pitsat süüa – sink, seened, tomatikaste, juust. Läksime pitsat sööma, kuna mul oli kõht nii tühi, stress nii laes ja mõtlesime, et ahh ta nagunii puuksutab ja karjub palju, lähme siis vähemalt “stressi leevendama”. Ja tuli välja, et pitsa ei ajanud teda nii palju röökima, kuigi seal peal on ju nii tomat kui ka juust. Seega terve kuu olen päris palju oma lemmikut Opera pitsat söönud. Peetri pitsas käisime ka, seal võtsin pannipitsa ja tundus, et see mõjus talle halvemini (ilmselt kuna põhi oli palju saiasem).

Esimesel pildil esimest korda, kui laps terve ärkveloleku unede vahel lihtsalt nautis passimist. Ahjaa, aprilli alguses võtsime ka esimest korda BabyBjörni lamamistooli kasutusele. Terve aprillikuu sai teda seal toolis pildistatud 😃 (such wow, meil laps ei nuta, pean jäädvustama).

Seda tooli lubatakse tegelikult juba sünnist saati kasutada, aga esimesel kuul oli laps kuidagi liiga lödi ja tilluke, et teda seal hoida. Asend tundus liiga kössis. Me võtsime kasutusele siis, kui ta oli umbes 4,5 kg. Isegi, kui ta oleks juba alguses normilt seal sees olnud, siis me poleks seda ikka kasutada saanud, kuna ta terve esimese kuu karjus. See tool on küll suht asendamatu asi. Praegu kui tal on hea tuju, siis talle väga meeldib seal sees olla ja lisaks tulevad seal toolis puuksud päris hästi ise välja.

Teise kuu ilunumbrid

Kaal: 5270 grammi

Pikkus: 60 cm

Peaümbermõõt: 40,5 cm

Statistika kuude lõikes 😃

SünnaSünd1. kuu2. kuu
Kaal3466 g4285 g5270 g
Pikkus50 cm56 cm60 cm
Peaümbermõõt36 cm40 cm40,5 cm

Kakastroofid ja piima tagasiheide

Sellel kuul hakkasime palju tihedamini riideid vahetama, kuna päris sageli tekkis tal piima tagasiheidet (mõnikord voolas niisama krae vahele, teinekord lendas purskega). Lisaks olid ka mõned kakastroofid, kus mäku lasti väga piirajasse või siis täiesti “puruks”.

Ma pesen iga päev pesu. Tegelikult meil on riideid küll, et ei peaks pesema, aga ma ei suuda, mind häirivad plekid nii väga. Ma küll arvan, et mul päris müsofoobiat ei ole, aga siiski 😃. Kakaplekid ei tule hästi välja ka. Hetkel olen kasutanud Mayeri Sensitive plekieemaldusvahendit (uus toode, mida poes veel näinud ei olegi). Gruppides paljud soovitavad sapiseepi.

Võtsime teisel kuul ka body-sid rohkem kasutusse. Esimesel kuul elasime rohkem tudukombedega, kuna mäkude vahetamisel tahtsime võimalikult kiiresti asjad ära teha, sest ta karjus kogu aeg. Siis tundus lihtsam opereerida ühe riideesemega, millel oli kõik vajalik ühes tükis juba olemas – kindad (kinnised käeosad), särk, püksid ja sokid (kinnised jalaosad) 😃.

Peangi vaikselt hakkama vaatama järgmises suuruses riideid (suurus 62). Mul on midagi juba ostetud ka, vaja need läbi pesta ja teha inventuur, kas neid on ikka piisavalt. Kolmanda kuu minisünna fotosessiooniks on mul kostüüm juba olemas 😂.

Uued kombed

Haha, nüüd tuleb nii hea nali. Postituse pealkiri võib kaheti mõistetav olla – kas uued kombed (kombinesoonid) või uued kombed (käitumisviisid) 🤠. Kuigi ma ostsin uue Bredeni kombe ka (meriinovillane juba palav ja hakkas väikseks ka jääma), siis hetkel räägiks ikkagi kommetest.

Eelmises postituses mainisin arenguhüpet ja äppi/raamatut The Wonder Weeks. See on must have lugemine lapsevanematele. Arenguhüppe (või kasvuspurdi nagu osad ütlevad) ajal laps areneb ja õpib uusi asju. Kogu see protsess on tema jaoks väsitav ja muudatusterohke, mistõttu ta vajab rohkem lähedust, und jne. Ta nutab rohkem põhjuseta.

Sellel kuul ta naeratas esimest korda MEILE, mitte ainult sellepärast, et kaka tuleb. Väga rewarding tunne oli.

Ta avastas enda käed. S.t. et nüüd ta püüab igal võimalusel oma pöialt või tervet rusikat suhu panna ja seda lutsuda. Lisaks vahel ajab ta käega luti suust ära justkui nagu ta teaks täpselt, mida ta teha tahab ja kuidas seda teha. Me küll aeg-ajalt piirame ta küüsi, aga need on endiselt üsna teravad ja ta kraabib ennast nendega päris palju. Panime ka toas kindad kätte, kuna ta pani endale kogemata näpu silma ja siis oli nuttu kui palju.

Magamine

Nagu ma postituse alguses mainisin, siis ööuned on juba paremad. Mõnikord magab isegi 6h jutti (rekord aprillis 6h 45 min, happy mom 😎), enamasti mingi 3-5h jutti.

Meie suured abimehed on lutt, white noise heli (Zazu Zoe) ja magamiskott (Love To Dream). Love To Dream meeldib lapsele väga, erinevalt teistest mähkimislinadest/-kottidest on selle kott selline, milles laps saab käed üleval magada. Hetkel kasutame Stage 1 kotti. Uinub ta alati ise koos abimeestega, ( . ) ( . ) otsas teda magama ei pane, sööb tavaliselt pärast ärkamist või keset ärkvelolekuaega.

Päevased uned on küll nagu tal parasjagu tuju on. Vahel magab 25 min, teinekord 40min ja kolmas kord 4h. Kunagi ei tea ette. Kuigi tundub, et arenguhüppe ajal on uni rohkem häiritud.

Esimene reis

Poiku käis esimesel reisil aprilli lõpus. Reedel külastasime Tartu vanavanemaid ja pühapäeval Paide vanavanemaid. Ööseks ei jäänud, olime lihtsalt terve päeva külas. Lõpuks nägid nemad ka lapse ära. Natuke küll muretsesime, et kas on juba ok minna külla neile, aga siiski võtsime selle riski ja õnneks siiamaani midagi ei ole. Kuna nüüd uuesti läheme, seda ei oska öelda. Vast ootame kuni eriolukord läbi saab ja siis otsustame. Autosõit möödus muidu üsna edukalt, ta ei nutnud. Magas enamuse ajast.

Lutipudel

Tutvustasime lapsele lutipudelit. See on Medela Calma lutipudel. See on hea, sest see ei “hellita” last ära nagu muud pudelid, kust piima tuleb lihtsasti. Sellest ta peab ikka imema ja üsna raskelt tuleb piima välja. Põhjus, miks me pudelit talle pakume, on see, et tahame, et isa või vanavanemad saaksid ka teda toita, kui hoiavad. Aga lapsi vaja kõigega harjutada, seega otsustasime, et teeme selle tema jaoks juba varakult normaalseks asjaks, et piima saab mujalt ka kui emmelt. Segaduse vältimiseks mainin, et pudelis ei ole piimaasendaja 😊.

Ärge sassis tuba vaadake, terve maja oleks nagu lapse asjadest plahvatanud.

Teise kuu minisünna

Kooki me endiselt ei teinud. Teeme siis, kui mina saan ka sööma hakata 😃. Selfish mom nagu ma olen.

Teise minisünna kingitus oli vist ka rohkem emmele kui Poikule. Tellisin Amelist lapsele karbi ja fotoalbumi. Nüüd saate lapse nime ka teada 😃.

Lõpetuseks üks mauk kah, kes soovib viimasel ajal rohkem tähelepanu ja pildil tema lemmikkoht magamiseks. Tal on magamiseks kohti küll, aga ilmselgelt need pole piisavalt kallid ja soojad 😃. Teine kass ronib lapse lähedale rohkem, isegi piltidelt näha. Mõnel õhtul on vastu lapse selga ennast magama visanud (ainult meie valve all). Sellest pilti pole saanud teha, kuna tuba hämar juba.

Ok tegelt kõige lõpetuseks üks life hack video lapsevanematele, mille saatis mulle sõbrants, kes pole lapsevanem 😂

♥♥♥

2 Comments

  1. Teele
    October 10, 2020 / 13:05

    Hei,

    Kas tead, kust Eestis seda Love to dream magamiskotti osta saaks? 😉 Või tellisidki ise siit lingilt?

    • Helen
      Author
      October 15, 2020 / 18:33

      Hei 🙂

      Tellisin esimese suuruse Kaup24-st. Hiljem teise suuruse tellisin Amazonist (vist oli UK oma), sest Kaup24-s ei olnud suurusi rohkem saadaval tol hetkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *