Köögi jätkujutud

Veel kööki – siit see tuleb. Selle postituse eesmärgiks on tutvustada köögitehnikat, sahtlisisusid, valgustust jpm. Eelmise köögipostitusega saad tutvuda siin. Kui sa parasjagu kööki remontimas ei ole, siis ma pole kindel, kas pead lõpuni vastu 😃

Köögitehnika

Esimene ja tavaliselt ka kõige kallim osa köögi juures on tehnika. Annan ülevaate enda valikutest ja ka alternatiividest, mida ma kaalusin. Mulle meeldib, kui asjad on ühte stiili ja eelistatult ühe brändi omad isegi. See on minu mingi imelik kiiks.

Külmkapid

Just nimelt külmkapid, mitte külmkapp!

Jahekapp
Sügavkülm

Tahtsime kindlasti kahte külmkappi, kuna ühte külmkappi ei mahu kunagi piisavalt palju asju. Ja öeldakse, et pole hea külmkappi asju liiga täis toppida. Hetkel lähim pood on 5 km, siis on mõnus, kui saab koju osta rohkem toitu. Samuti ka nt igasugused kodused marjad, moosid on hea talveks hoiule panna. A ja mul oli alati probleem ka siis, kui küpsetasin kooki ja seda pidi külmkapis hoidma – siis oli umbes, et okkk no mida ma nüüd ära pean viskama, et seda kooki siia mahutada 😃 Kuna ma vabsee ei salli toidu ära viskamist, siis nüüd on hea, et kõik mahub.

Alguses kaalusime ka kahe uksega suuremat külmkappi, kuid kuna need ei olnud integreeritavad ja mul oli peas juba teada, milline mu köök peab tulema, siis ei läinud kahe uksega külmkapp teemaks. Olgugi, et jäämasinad ja purustajad ukse küljes vms 😃

Ahjaa, külmkapid on samuti Boschi omad. Vaatasime ka Liebherri ja Electroluxi täispikkasid integreeritavaid, kuid valisime lõpuks Boschi. Muidu need värvilised Smegi retro külmikud on ka väga nummid, aga minu kööki need kahjuks ei sobinud. 

Selle jahekapi juures on veel mega hea juurviljade sahtel. Seal säilivad asjad kordades kauem. Selles on kuidagi spetsiaalselt reguleeritud õhuniiskus või temperatuur.

Pliidiplaat

Pliidiplaat on Electrolux, induktsioon. Alguses ostsime Boschi oma, aga kuna ma ei tahtnud nii sinakas-halli tooni, siis vahetasime ümber. See Electroluxi oma pole ka päris valge, aga parem kui eelmine valik. Täiesti valget pliidiplaati ma ei leidnudki.

Pliidil on kaks ümmargust kuumenemisala ning üks kandiline, mida saab soovi korral terves ulatuses tööle panna. Seda pikka ja kandilist kuumenemisala ma veel väga hinnata ei oska. 

Praegu mul on täiega hea meel, et mul on induktsioonpliit, sest kass ronib sinna kogu aeg peale ja paneb pliidi käima 😃 aga õnneks see läheb soojaks alles siis, kui tunneb induktsioonpotti või -panni seal peal. Seega iga kord, kui kass seal peal vedeleb, siis pliit hakkab lihtsalt piiksuma, kassil on kõrvad pahupidi ja ta ei saa aru, kust heli tuleb, aga vähemalt ta ei saa kuuma 😃

Kui soetate induktsioonpliidi, siis peaks olemasolevad potid-pannid üle vaatama, kas need töötavad selle peal või mitte. Mina tahtsin nagunii välja vahetada, seega oli põhjus olemas.

Induktsioonpliidi peal on mugav süüa teha, sest vesi läheb megaruttu keema, üldse praktiliselt ei pea ootama. Samas on jällegi oht, et tuleb ruttu üle, nt kui piima soojendada potis. 

Ahi

Kui ülejäänud tehnika osas mul algselt suuri eelistusi ei olnud, siis ahju ma teadsin juba ammu, et tahan Smegi retrokat. Kui keegi küsib mult, et mis bränd see Smeg on, siis mulle ikka meeldib nalja teha, et Smeg on koduperenaiste märg unenägu 😃😃 Smegi retro ahjud on veidi krõbedamate hindadega kui muud ahjud, aga fakk see on ilus ja sobib mu kööki liiga hästi. Ja see pole tegelikult lihtsalt ilus ahi. Isegi mu mees ütles, et ta ei arvanud sellest Smegist midagi, aga tegelikult on lisaks ilusale disainile ka väga hea tasemega insenerid tööd selle kallal teinud.

Smegi ahi ja väikeseadmed

Minu Smegi ahi on pitsakivi ja pürolüüspuhastusega. Viimast ma veel kasutada pole saanud, kuna ahi on lihtsalt nii puhas 😃 Muidu selle idee on see, et kõrgel kuumusel põletab rasva ära (just need kõrbenud osad, mis muidu nühkides ära ei tule), pärast pühid selle tuha ja sodi lihtsalt ära ning ahi ongi puhas. Seda nimetatakse isepuhastuvaks. Samasugust Smegi ahju on ka natuke odavamaid versioone, kus on vähem funktsionaalsust. See ahi maksis peaaegu pool köögimööblit, aga õnneks täna ma seda enam oluliseks ei pea 😃 Unustatud.

Hull dilemma oli mul poes, et mis tooni ahju valida. Seda oli nii valget kui ka kreemi, kuid kreemil olid messing tooni käepidemed, valgel olid vanahõbe tooni ning seega tundus valge paremini sobivat. Kui te küsite, kas käepideme ja nuppude tooni vahetada ei saanud, siis sai ikka, lihtsalt kerge 200 euro eest 😃😃😃 Aga ma käisin Eluxis kohapeal oma köögikapiuksega vaatamas, mis tooni siis ikkagi võtta. Jaa noh, nats imelik, aga mis siis. Lõpuks ikkagi kreem tundus liiga kollakas minu mööbliga võrreldes ja sellega hoidsin 200 euri kokku, sest mul ikkagi segisti ja köögikappide lingid olid juba hõbedased olemas.

Võite näha kui indecisive ma olin paremas nurgas

Aga eks ikka enne lõplikku ostmist tegin poes tiiru peale, et mida pakutakse.  Ja juurdlesin, et kas on mõtet ahju eest nii palju plekkida, kui odavamalt saab ju ka?

Kui mul oleks modernne köök tulnud, siis ma oleks selle Boschi ahju ostnud. Ega see nii palju odavam ei olegi. Odavamatest retro ahjudest jäid silma need: Beko, Hansa, Gorenje ja Bosch. Minu kööki nende masinate värvid ei sobinud, kvaliteedi kohapealt ei oska midagi kosta. Tõenäoliselt on kõik enamvähem ja töötavad hästi.

Väikeseadmed

Röster, veetkeetja ja blender tulid korterist kaasa. Ma olin juba eelnevalt ära ostnud pastelsetes toonides Smegi seadmed. Seega õnneks neid kulutusi ma kolides ei pidanud enam uuesti tegema 😃

Väikeseadmete kohta ma väga soovitusi anda ei oska. Eks kõik teevad oma töö ära. Soovitan valida meeldivuse järgi ning vaadata brändi. Võimalik lihtsalt, et igasugused 10 eurosed veekeetjad ei kesta väga kaua. 

Smeg värvilised väikeseadmed

Nõudepesumasin

Nõudepesumasinat tahtsin Boschi, kuna korterisse hiljuti ostsime uue Boschi oma ja see oli väga hea. Riiulid ei logisenud nagu osadel muudel brändidel (nt Whirlpool), mida olen poes katsunud. Võib-olla oli see poe näidis nii ära katsutud, aga no ei tea.

Kindlasti oli minu sooviks saada 3 sahtliga ehk lisaks kahele tavalisele sahtlile ka nugadele-kahvlitele eraldi sahtel, mitte korv. Minu nõudepesumasinal on nii korv kui ka sahtel, kuid selle 3 kuu jooksul ma pole seda korvi veel kordagi kasutanud.

Lisaks mulle meeldib selle juures see, et kui masin töötab, siis on põrandal punast täppi näha. Kallimad masinad näitavad isegi minuteid põrandale, aga see minu jaoks nii väärtuslik funktsionaalsus ei ole, et selle eest ekstra maksta.

Sõbranna soovitas veel jälgida nõudepesumasinate juures, et seest ei oleks plastmassist, pidid kiiremini minema haisema. Terasest vms on parem. Selles asjas netis väga veenduda ei õnnestu, tuleb kuskil poes ise sisse vaadata ja veenduda, et on sobiv materjal.

Osad masinad on veel sellised, millel alumine riiul tõuseb välja tõmmates kõrgemale, kindlasti päris mugav funktsioon, kuid minu hinnaklassi need nõudekad ei mahtunud.

Nõudepesumasina suuruseks on 60 cm. Kui köögi suurus vähegi võimaldab, siis kindlasti soovitan seda. Me elame hetkel kahekesi, aga kui teeme pottide-pannidega süüa, küpsetame või käivad külalised, siis on mugav, kui kõik mahub ära. Ja no lastega peredest ei räägigi parem.

Me ostsime kuskilt kahtlasest e-poest veel Boschi veinipokaali hoidja ka masinasse. Suht best thing ever ost oli see. Ilma selleta lõhkusime ikka endises kodus mõned pokaalid ära masinas.

Veinipokaalide hoidja

Õhupuhasti

Õhupuhastit me tahtsime võimsat ja ilusat. Tihtipeale need õhupuhastid oma disaini ja iluga just ei hiilga. Algselt me planeerisime panna pliidiplaadi hoopis saare peale, siis ma kaalusin sellist Smegi õhupuhastit. Aga loomulikult sellepärast, et see on mu ahjuga ühest komplektist. Küll aga oleks ma tahtnud 60 cm ja seda valget ei olnud tol hetkel võimalik saada. Lisaks ma mõtlesin: “Helen, kas iga köögi asi peab tingimata maksma 1500 eurot?” Arvestades seda, et ülejäänud maja ootab ka mööblit. Lisaks meeldis ka see Smegilt.

Kui mul oleks modernne köök, siis mulle meeldiks selline. Neid on kindlasti teistel tootjatel ka sarnaseid, aga ma surfisin Eluxi tootevalikus kõige rohkem ringi. 

Päris pikalt isegi kaalusime, et paneks töötasapinna sisse paigaldatava õhupuhasti, aga nende hinnad on veel kallimad. Näiteks midagi sellist. Hiljem selgus, et meie köögimööblile oleks suhteliselt jama olnud sellist paigaldada, seega matsime selle mõtte maha ja asusime otsima midagi traditsioonilist, aga mitte traditsiooniliselt koledat. Valituks osutus see mudel Elicalt. See ei ole väljatõmmatav, algselt küll kahtlesin, et kuidas see siis terve pliidiplaadi ära katab, aga need tehakse võimsamad kui väljatõmmatavad ja seega töötavad kenasti. Meil on see valge klaasiga keskel variant nagu pildil näha on.

 Elica õhupuhasti (pilt Elica kodulehelt)

Kraanikauss ja segisti

Kraanikausi osas mul oli kindel soov saada valget kraanikaussi, kuna see sobitub mu heledasse kööki kõige paremini. Olin üsna veendunud, et ostan samasuguse Franke kraanikausi nagu korterisse alles hiljuti sai ostetud.

Siin pildil paremal on näha korteri valget kraanikaussi

Korteris oli meil graniidist Franke valge valamu koos kuivatusosaga. Seda valamut oli üsna raske hooldada. Õnneks Franke enda hooldusvahendid aitasid seda kenana hoida. Ma olin üsna kindel, et ostame samasuguse, kuna hind on normaalne ja tahtsin kindlasti saada valget.

Ma teadsin juba alguses, et Tectonite vms materjal ei pidanud kõige parem olema ning roostevabast ei tulnud mõttessegi, sest seda on niii-niiiiii raske hooldada. Veepritsmed on kogu aeg näha ja kuna ma olen väga häiritud igasugustest plekkidest, siis ma ei tahtnud endale asjatut stressi põhjustada. Muidu Franke roostevabast valamud nägid ka ilusad välja (kuniks järgmise kasutuskorrani peale puhtaks küürimist). Lisaks sellele hooldamise probleemile tundus mulle, et minu kööki nii hästi see ei sobiks ka. Köögi ja valamute kohta sain head infot Kodublogi postitusest.

Kui käisime Eluxis tehnikat vaatamas, siis nägin seal ka valamute näidiseid. Üks valge Villeroy&Bochi keraamiline valamu hakkas väga meeldima, aga selle hind mitte nii väga 😃 Kui olin asja veidi uurinud, siis tunduski, et pean keraamilise valamu ostma ning valisin sobiva Frankelt välja. 

Tegelikult tahtsin ma valamut väikese eraldi valamuosaga, kus saaks nt puuvilju pesta, kuid lõpuks, kui ma enda valamut nägin, siis loobusin sellest soovist 😃 Praegu tagantjärgi tarkusena mõtlen, et sellist pisikest ava ei oleks kõige mugavam puhastada ka. Osadele valamutele pakutakse mingit eraldi kaussi, mida saab kasutada selle n-ö väikese avana. See tunduks palju parem mõte.

Minu valamu on selline

Franke valge keraamiline valamu

Segisti on pärit IKEAst. Näeb väga ilus välja ja sobitub ülejäänud köögi stiiliga. Sarnast stiili segistit oli ka Frankel, see oli ainult natuke kallim kui IKEA oma.

Olen selle valamu ostuga mega rahul. Olgugi, et keraamilised valamud on kallimad kui teised, siis hooldama seda valamut praktiliselt ei peagi. Mustus lihtsalt jookseb pindadelt maha, lihtsalt vahel tõmban lapiga üle. Lisaks oli keraamilisele valamule juba augud ette tehtud nii kraanile kui ka nupule, seega oligi ainult paigaldamise vaev. Midagi freesima vms ei pidanud.

Tavaliselt küll öeldakse, et valamut ei ole hea paigutada kapile/seinale nii lähedale, aga mul ei olnud paremat varianti, kuna tahtsin pliidi ka samale sirgele mahutada. Hetkel see mind kuidagi ei häiri, et nii lähedal on. Ma nagunii enamuse asjadest pesen masinas, seega suurt lödistamist ei ole. 

Alguses küll mõtlesin, et kuidas ma ilma kuivamisosata saan, aga praegu olen täiega rahul, et seda ei ole. Mul on seinakapis eraldi kuivamiseks restid ning ostsin Apelsinist ühe kuivatusmati juurde. See on päris hea ja kõige mõnusam see, et kui ei kasuta, paned kappi ära! Ühest küljest on avatud, et kellel tööpinnaga tasa kraanikauss saab otse sealt nõrguda, aga mul sellist kraanikaussi pole. Minul pole selle lahtise osaga veel probleeme olnud, et nõrguks midagi tasapinnale, samas ma pole sinna hullult vett peale valanud ka.

Brabantia matt nõude kuivatuseks

Valgustus

Ostsime Ikeast valguspaneelid seinakappide alla, Eestis ma selliseid kuskil ei näinud. Mulle meeldivad need palju rohkem, kui tavalised õhukesed LED ribad kappide all. 

IKEA valguspaneelid (pilt ehituse ajast)

Valgus on juhitav valgest juhtpuldist, mis paistab pildil paremas ääres töötasapinna peal. Lihtsalt keerad seda ja tuli läheb on/off. 

Töötasapind

Töötasapind on tammespooniga. Samuti pärit Ikeast. Seal olid üsna mõistlikud hinnad, juba sobivalt Ikea kappidega sama mõõtu ning kuna meil ühtegi nurga osa ei olnud, siis oli suhteliselt lihtne osta kaks piisava suurusega plaati. Lõikasime ise parajaks. Tegelikult, kui on nurgaga vaja, siis saab sealt tellida küll, aga see võtab aega ja neil on mingi poliitika seal, et kui kaup valmis, siis tuleb 24 h jooksul ära viia. Kuna meil olid niigi Leedu ja Soome reisid kavas, siis ei viitsinud küll minna (ja ilmselt rahaliselt ka poleks väga ära tasunud) ainult sellepärast uuesti Soome. Tasapinnad ostsime Soomest, kuna Leedus neid ei olnud. 

Kusjuures Ikea tasapind oli juba eelnevalt töödeldud, seega pärast ostmist sai otse paigaldama asuda. Uuesti kuidagi töötlema ei pidanud. Küll aga tuleb seda mõne aja pärast hooldada. Hetkel vähemalt küll veeplekid üldse peale ei jää.

Muidu kaalusin veel kivi panna – marmorit, aga need oluliselt kallimad. Võib arvestada kuskil tuhandetes, mitte sadades. Hetkel mulle tundub, et minu köögiga sobib puit paremini. Kui oleks veidi modernsema välimusega tehnika ja mööbel, siis usun, et hele kivi oleks ka väga ilus olnud.  

Hiie Härmi blogis on põhjalikult kirjeldatud erinevaid tasapindu.

Ahjaa, pistikuid unustasin mainida. Need asuvad töötasapinna sees. Köögiseinas ei olegi. Mulle väga meeldib selline variant. Tundub kuidagi palju märkamatum, eriti kui on kinni keeratud. Võin vajadusel masinad ära tõsta ja saab tasapinda suuremal pinnal kasutada.

Avatuna
Kinni

Köögi sein

Köögiseina ma plaate ei tahtnud. Ma arvasin kogu aeg, et panen tapeedi ja klaasi peale. Kui aga avastasin Hiie Härmi blogi, siis otsustasin proovida lihtsalt lakitud tapeeti. Siiamaani olen väga rahul. Saab kenasti niiske lapiga seda hooldada ja kõik on ilus.

Kes kardab, et praadides hullult pritsib jne, siis me ostsime Ikeast ühe ülihea pannikaane, mis võtab kõik pritsmed ära. Minu meelest oli Prismas ka analoogset, aga seda Ikea oma küll soovitan. 

Pritsimiskindel pannikaas

Lõikamine ja paigaldamine oli natuke tüütu, hästi palju mõõtmist jne. Ühe paani tapeeti pidime keset esimest lakkimist välja ka vahetama, kuna sellele tulid väga suured kortsud ja mullid alla. Aga lõpptulemus on minu arvates väga ilus ning hetkel sellele klaasi peale ei panegi. Eks näis kaua see kestab, kuid projekt läks kokku maksma mingi 45 eurot äkki. Klaaside hindasid võib igaüks ise surfida, oluliselt kallimad.. 😃

Planeerimine, mõõtmine, lõikamine
Köögitagune enne
Lakkimine in progress
Tapeeditud, silikoonitud – valma

Kindlasti oleks olnud seda lihtsam teha enne kui kapid paigas jne, aga kuna me polnud tol hetkel veel kindlad, mida me üldse tahame ja tegelikult oli ka olemas tõenäosus, et kappide paigaldamise hetkel midagi ära lõhume või määrime.


Sahtlite sisud

Ma kõigist sahtlitest ei viitsinud pilte tegema hakata, aga midagi ikka näitan. Mina valisin kõikidesse ülemistesse sahtlitesse (v.a. pliidiplaadi all) veel nn peiduka sahtli, mille saab välja tõmmata siis, kui esimene sahtel on juba lahti tõmmatud.

Kindlasti teadsin, et tahan eraldi maitseainete sahtlit ning et paigutan potid-pannid ja nõud sahtlisse, kuna nii on palju mugavam neid sealt võtta ja ära panna. 

Kui Ikeast kööki kokku panna, siis tuleb kindlasti jälgida, et võtate “õiged” sahtlid ehk siis vaikselt sulguvad. Pole kindel, kas konfiguraator vaikimisi paneb vaikselt sulguvad. 

Pliidi all olev sahtel
Pottide-pannide sahtel
Maitseainete sahtel koos “peiduka” sahtliga
Söögiriistade sahtel
Taldrikute sahtel
Valamu all olev prügikastide ja nn peidukas sahtel (sorri, et nii sassis, ma varsti koristan ära)

Seinakapid ma jagasin natuke nagu funktsionaalseteks osadeks – vasakule kraanikausi kohale jääb kuivatusala ja nõude hoiustamine, paremale pliidi kohale jäävad kuivained, õlid jne. Külmkappide kohal on lihtsalt mingi tehnika ja nõud, mida igapäevaselt ei kasuta. 

Seinakapid (ikka on ruumi vähe 😃)

Päris pikk postitus sai… Kui sa siiamaani juba jõudsid, siis high five 😃

Millest järgmisena kirjutada? Mul on veel ootel magamistuba, elutuba, kontorituba ja väike tuba. Elutuppa tellisime juba diivanilaua, teleka aluse, abilaua ära. Nüüd on veel vitriinkapp ja telekas ise puudu 😃😃😃

❤❤❤

8 Comments

  1. November 29, 2018 / 21:20

    Väga ilus köök! Nii hea idee kaks külmikut üldse panna. Ja see pokaalide pesemiseks mõeldud vidin, pean ka otsima. Ma olen nii palju pokaale ära lõhkunud, et odavam oleks see lisavidin vist osta.. Kuigi Boschil üleval see riiul ka, kuhu saab nad toetuma panna, siis nt šampuseklaasid mul nii pikad, et ei mahu sinna ilusti ära.

    • Helen
      Author
      December 1, 2018 / 22:04

      Aitäh! 🙂 Siiamaani mul selle vidinaga on kõik pokaalid pärast pesu terved olnud. Ainuke miinus selle vidina juures – võtab üsna palju ruumi masinas ära, aga saab hakkama.. enam ei kujutaks ilma selleta ettegi.

  2. Ketlin
    July 8, 2019 / 21:53

    Hei! Kas võiksin saada infot töötasapinna valgustuse osas? Mis nime all nad ikea-s on? Leidsin sealt ainult “floalt” sarja ja see on suhteliselt “paks” (see nn seina poolne osa) valgusti – tundub, et need küll ju kapi alla ei mahu, või arvan valesti?

    Ps, nii mõnusad ülevaatlikud postitused sisustamisest 🙂

    • Helen
      Author
      August 19, 2019 / 20:17

      Hei, vabandust, et nii hiline vastus. Pole suvel eriti blogisse jõudnud 🙂
      https://www.ikea.com/fi/fi/search/products/?q=irsta%20led Meil on need. Need sobivad ikea kappide alla ilusti. Mulle endale oleks rohkem meeldinud, kui oleks saanud terve rivi panna, oleks jäänud efektsem ja puhtam (mul õhupuhasti vahel).

      Tore, kui postitused meeldivad. Seda ainult hea tagasisidena kuulda.

  3. Angela Kosk
    February 8, 2020 / 10:55

    Tere! Kust on saadud sahtlite sisu organiseerijad (söögiriistade ja maitseainete sahtlid), kas eraldi kuskilt ostetud või saab juba Ikea köögi planneris sellist lahendust? Olen ka kööki planeerimas praegu ja see Ikea planeerija sööb mu närvid slowly but surely.. kõige nõmedam ongi see, et erinevalt enamusest ei ole mul mingit eluaegset unistust kuidas mu köök välja peaks nägema, ja seetõttu on raske midagi kokku panna, kui ei tea isegi mida tahan.
    Also, nii nunnud roosad pastalsed taldrikud 🙂 Palun ütle kust sa ostsid, olen täpselt selliste otsingul, et sõbrannale soolaleivaks kinkida, kõik mida ise näinud olen on nii kriiskavalt roosad või suurus vale.

  4. Eliisabet
    April 25, 2020 / 12:27

    Tere!

    Tahaksin küsida töötasapinna kohta. Sinul on nüüd mõnda aega köök olnud, kuidas töötasapind on vastu pidanud? Kas ma saan õigesti aru, et kui on L- kujuline köök ja on nurgaga tööpinda vaja, siis saab IKEA-st eraldi tellida?

    Lisaks küsin veel. Mulle on hakanud meeldima kivist Franke valamud, aga olen kahe vahel. Kas võtta sokolaadi pruun või valge valamu. Sinul oli eelnevalt Franke valge valamu, kuidas see oli? Olen lugenud kahte tagasisidet: tulevad plekid ja need ei tule maha või mul ei tule sinna üldse plekke.

    Aitäh väga vahva postituse eest, mul on sellest väga palju abi olnud.

    Soovin Sulle iluast kevadet!

    • Helen
      Author
      April 28, 2020 / 14:50

      Tere!

      Minu meelest on tasapind üsna hästi vastupidanud. Me ei ole veel kordagi seda uuesti millegagi õlitanud või töödelnud. Ainuke koht, kus puidumuster on natuke koledamaks läinud, on kraanikausi taga seina vastas. Kuna kraani katsume märja käega, siis tilgub. Ma küll üritan seda ära kuivatada, aga ikkagi on natuke muutunud. Kui soovid, siis kirjuta mulle e-mailile, võin sulle ka pildi saata. Ma pole uurinud, kas seda tasapinda oleks võinud äkki mingi vetthülgava vahendiga ka töödelda.

      Ma nüüd Eestist tellimise kohta ei tea, aga toona kui Soomest ja Leedust ostsime, siis sai küll tellida Ikeast sobivas mõõdus neid tükke. Meile ei sobinud see variant, sest seda ei tehtud kohe kohapeal, vaid tellimisel ooteaeg ning järgi pidi minema 2 päeva jooksul. Me ei saanud oma reise selle järgi planeerida, kahte korda sõita ka ei tahtnud ja seega ei tellinud nii.

      Franke valamud on väga head. Minu arvates on kivist nii heledat kui tumedat raske hooldada. Tumedale jäävad valged laigud veest (nt kui lubjasem vesi) ja heledale toiduplekid. Võta kumb värv sulle rohkem meeldib ja kööki sobib. Osta kindlasti see Franke kraanikausi puhastaja (https://www.k-rauta.ee/p/puhastuspasta-valamutele-franke-320-292/3059?mtd=search&pos=regular&src=searchnode või https://www.k-rauta.ee/p/puhastusvahend-shvammiga-125g/drpj?mtd=search&pos=regular&src=searchnode). Nendega puhastamine hästi lihtne, vahet pole kas valge või tumedam kraanikauss 🙂 Mina kasutasin seda oma valge kivist valamuga (tegelt kasutan siiani ka keraamilise valge puhul, lihtsalt keraamilist pean harvemini puhastama).

      Tore, et sulle postitus meeldis. Soovin ka sulle ilusat kevadet ja et eriolukord kiirelt ja haiguste vabalt mööduks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *