Aitäh, kallis, et tegid mulle ilusa köögi

Kui Sind huvitab, kuidas ma oma kööki planeerisin, kuidas mu mees seda paigaldas ja milline see nüüd lõpuks välja näeb, siis oled õiges kohas.

Kuna postitus tuleb pikk, sest mul palju kirjutada, siis mõtlesin isegi, et võiks teha kahes jaos – selle postitusega kataks ära kogu köögi planeerimise ja paigaldamise protsessi, teises postituses näitaks äkki sahtli sisusid, räägiks tehnikast jms rohkem detailis.

Köögi kohta kirjutasin veidi ka kolimise progressi postitustes – kahe nädala progress ja viie nädala progress.

Köögi planeerimine

Kööki hakkasime planeerima suhteliselt kohe, kui olime broneerimislepingu ära teinud. Olime teadlikud, et kui kuskilt tellida, siis võib minna mitu kuud aega ja kuna me tahtsime korterist võimalikult ruttu välja, et ilusate ilmadega veel maaelu nautida, siis köök on oluline asi, mida vaja läheb 😃 Eriti siis, kui kõik tahavad kohe soolaleivale tulla nii kui maja võtmed käes.

Kust kööki osta?

Me läksime pärast broneerimist järgmisel päeval kohe IKEAsse asju vaatama. Valisime seal meeldiva köögi stiili välja, tegin näidistest pildid ja jätsin meelde, et üsna normaalne köök on seal. 100% kohe kindel ei olnud, et võtame sealt köögi. Kindlasti on vaja kohapeal käia ise katsumas ja vaatamas, netist ei saa päris seda tunnetust kätte ja minu meelest kõik köögid ei olnud ühtemoodi kvaliteediga. Me käisime tegelikult lõpuks kaks korda IKEAs – teisel korral käisime Rootsis, kui oli põhjust Eminemi kontserdile minna.

Eestist võtsime ka pakkumised – IDEMA pakkus köögimööblit alates 8500 eurot, teised pakkujad (Viigardi, Baltest mööbel, Keila mööbel, äkki oli midagi veel) pakkusid ca 4000-6000 vahele. NB! Ikea köögimööbel oli 2500 eurot – kapid, tasapinnavalgus, mõned sahtlivalgused jne 😃 Kindlasti on IDEMAs korralik köögimööbel, aga kuna hind mulle ei sobinud, siis see diiliks ei läinud. Ma ei läinud selle hinna peale isegi salongi vaatama. Teiste pakkujate osas käisin kohapeal hinnapakkumisi küsimas ja kappide sisude, sahtlisiinide osas jäi mulle kehvem mulje kui IKEA köögist. Milleks maksta mitu tuhat rohkem, kui kvaliteedi võitu selle pealt ei tule. Enamikel oli tarne- ja paigaldusaeg üsna pikk, ka see jahutas maha idee võtta köök Eestist.

Seega otsustasimegi ära, et pohh yolo, teeme IKEA köögi. Isegi kui peab vastu ainult mõned aastad, siis millalgi hiljem võib lasta teha Arensis või IDEMAs vms uue köögi. Kuigi pean rõhutama, et siiamaani nurisemiseks põhjust ei ole.

Tegin kohapeal mulle meeldinud kööginäidistest pilte ka, tegelikult oli seal erinevaid kööke mitmeid, lihtsalt ma kõike ei pildistanud.

IKEA näidisköök

IKEA Kitchen Planner

Kõige tüütum selle asja juures oligi selle planneri kasutamine. Esiteks alguses ma ei saanud aru, kuidas seda kasutada ja see ajas mind paar õhtut suht närvi. Teiseks ma ei teadnud, millist kööki ma täpselt tahan ja siis tundus, et oleks hea kellegagi arutada, kes igapäevaselt tegeleb köökide planeerimisega. Küll aga aitas mind Hiie Härmi blogi.

Kõigepealt ma tegin UK lehel jooniseid, et keelest aru saada. Kui tundus, et pilt on juba selgem, siis liikusin edasi Soome lehele. Tegime seal joonise enamvähem valmis ja siis kuulsin, et Leedus on odavamad hinnad. Kuna ma Leetu sõita eriti poleks viitsinud, mõtlesin, et mis see hinnavahe mõned sotid ikka on, aga uudishimu tekkis ja siis ikkagi tegime Leedu lehel ka joonise. Kogu sellest Soome ja Leedu hinnasaagast saab lugeda siit.

Planneris saab teha oma ruumikuju, panna isegi aknad ja uksed paika, et joonis oleks võimalikult tõetruu. 

Meil ei olnud ideaalset varianti, kuidas seda kööki siia paigutada. Ideaalse köögi jaoks oleks rohkem ruumi vaja 😃 Ma oleksin tahtnud kööki ühes sirges pikas rivis, kahe külmkapiga, ahi paigaldatud kõrgemale pikema kapi keskele, mõned seinakapid klaasustega ning lisaks oleksin tahtnud sellist väljatõmmatavat pikka kuivainete kappi. Aga kuna need köögimõõdud olid nii nagu nad olid ja me ei saanud enam midagi muuta ka, siis tuli leida sobiv lahendus.

Meie probleemiks oli vasakul asuv vahesein, paremal asuv kitsas ja kõrge aken ning liiga kitsas köögi tagumine sein.

Ehitusjärgus

Kuna tagumine sein oli liiga kitsas, et ühte pikka köögikappide rivi teha, siis hakkasime kaaluma L kujulist kööki. Kuna me tahtsime väga kahte külmkappi, siis selle soovi pärast oli üsna raskendatud see meie planeerimine. Vasakule vaheseina juurde ei tahtnud kõrgeid kappe panna, kuna tundus, et see lõikab visuaalselt toa katki. Paremale ei saanud L kujulist panna selle väikese akna pärast. Planneris isegi proovisin mõned korrad, nii meeleheitel olin juba 😃

Ma ei tea mitu erinevat versiooni ma kokku seal planneris tegin 

Oot-oot, mul veel neid väga imelikke jooniseid. Mark.

Helen, palun..

Ma pidin vist purjus olema, kui ma sellise joonise tegin.

Appi, ignoreerisin seda akent ikka 100-ga 😂 

Paljud on siinkandis teinud ka saare köögi keskele, et oleks rohkem ruumi asjade paigutamiseks ja saaks seal ka istuda, aga minu mehele selline variant ei meeldinud.  Kuna ta oli nõus minu üleni valge ja romantilise stiiliga (pmst igal pool majas), siis arvasin, et võiksin mõnes osas talle ikkagi vastu ka tulla 😂 Lõpuks, kui enamvähem selge oli, kuidas me köögi teeme, siis me ei suutnud otsustada, kuhu me pliidiplaati tahame panna – kas tagumisse seina, kuhu see algselt oli ehitaja poolt plaanitud või eraldi saare peale. Lõpuks panime ikkagi tagumisse seina, kuna tundus loogilisem, kui pliit on kraanikausi lähedal.

Köögi paigaldamine

Köögi paigaldamine oli paras pain in the ass. Ja mina praktiliselt ei teinud sittagi 😃 Vahepeal oli mehest kahju kah, aga ise ta valis selle tee. Ma pakkusin talle, et võtame mingi tegelase, kes kõik ära teeb, aga ta ei tahtnud. Tööpäeva õhtuti paigaldamisega venis see valmimine tükk aega, pärast tööd olime mõlemad väsinud, kõiki vajaminevaid tööriistu meil ei olnud (AGA õnneks on meil nii tore naaber, kellel on endal tööriistarendi tasemel valik olemas ja laenas meile kõike!).

Tööde nimekiri

Töid oli üksjagu ja ütlen ausalt, et kui häid teadmisi tööriistadest ja ehitusest ei ole, siis on seda üksi raske teha. Tavalist muud IKEA kraami on ikka oluliselt lihtsam kokku panna. 

  • Kapi raamid kokku panna
  • Sahtlid kokku panna
  • Ülemine ja alumine kapirivi kinnitada (see loodi saamine oli suht tüütu ikka)
  • Ukselinkidele augud puurida ja kinni kruvida
  • Töötasapinnad parajaks lõigata ja sisse augud teha tehnika jaoks
  • Pliidiplaat paigaldada
  • Kraanikauss paigaldada ja silikoonida
  • Õhupuhasti paigaldada (sh kappi augud saagida)
  • Nõudepesumasin paigaldada
  • Seinakappide alla töötasapinna jaoks valgustus paigaldada
  • Töötasapinda veel üks auk puurida süvistatava pistiku jaoks
  • Ahi paigaldada
  • Kappide alumised liistud paigaldada
  • Töötasapinnatagune sein teha
  • Sahtlite valgustus paigaldada
  • Laevalgustus paigaldada

Progressi pildid

14. august
15. august
16. august
16. august
17. august

Siin jäid mõned paigalduspäevad vahele, kuna käisime Kelly pulmas.

20. august
21. august
23. august
24. august

Pärast 24. augustit oli meil veel oodata ahju, nõudepesumasinat ja õhupuhastit. Ahi tuli viimasena ja selle paigaldasime 5. septembril. 

Tadaaa, siin see on!

Minu valge ja romantische köök.

Koosneb kahest külmkapist (täispikkuses jahekapp ja sügavkülm), 60 cm kraanikausikapp, 60 cm nõudepesumasin, induktsioonpliit, ahi, õhupuhasti, 60 cm sahtlitega kapp, 3x40cm sahtlitega kapid, 3×60 cm ja 40 cm seinakapid ning töötasapinna valguspaneelid seinakappide all. 

Minu köök
Minu köök 💖
💖💖💖
Smegi nurk
SMEG-i saar

Hetkel veel mõtleme, kas panna kappide ülemisse äärde ka iluliistud ning tahaks ehitada midagi õhupuhasti torule katteks ette, et ei torkaks nii palju silma. Lisaks tahaks panna söögilaua ja võib-olla ka saare kohale mingid ilusad lambid. Kas keegi oskab soovitada ilusaid lampe, mis sobiksid mu kööki?

Praeguseks kõik, räägin detailidest (tehnika, valguspaneelid, õhupuhasti, kraanikauss jne) juba järgmises köögiteemalises postituses.

❤❤❤

17 Comments

  1. Kiip
    November 15, 2018 / 11:37

    Väga kaunis köök! 🙂 Mina ka just planeerin Ikea kööki. Meil tuleb nö mikroköök, sest korter väike. Plaanin L kujulist kööki. Te planeerisite vahepeal ka L kujulist kööki, siis mida tuleks silmas pidada? Kas ainulahendus on karusselliga kapp (see muiudgi mõõtmetelt jube suur, võtab palju ruumi ära 🙁 )?

    • Helen
      Author
      November 18, 2018 / 15:08

      Aitäh Sulle! Mulle just tundus, et karusselliga kapp on hea lahendus (meil eelmises korteris oli), kuna sinna mahutas väga palju rohkem asju sisse. Just sellised kausid ja tehnika (mikserid jne), mida igapäevaselt ei kasuta. Mulle meeldib, kui asjad on kappides “peidus”, siis tundub köök puhtam. Ma arvan, et kui teha ilma õige nurgakapita, siis läheb kasulikku pinda palju kaduma.

      Kui on väike köök, siis kindlasti tee mitmeid jooniseid IKEA planneris ja proovi erinevaid variante läbi. Äkki on abi ka https://www.mooblimasin.ee/kuidas-praktiline-kook-sinu-elu-lihtsamaks-teeb/ ja Hiie Härmi köögiblogi. Mina näiteks joonistasin enne Ikea plannerit ka paberile mustandeid, et mõelda üldse, mis asju ma kuhu paigutada tahaksin – nt pottide-pannide sahtel, maitseainete sahtel, söögiriistade sahtel jne. Kui need asjad läbi mõtled, siis oskad ehk kergemini kööki planeerida ka, isegi kui on vähem ruumi.

  2. Kiip
    November 15, 2018 / 11:39

    Ja millised sahtlivalgused Te valisite?

    • Helen
      Author
      November 18, 2018 / 15:10

      IKEA Omlopp sari, neil vist ühte mudelit ongi sahtlitele, lihtsalt erinevas mõõdus.

  3. Andreas
    October 20, 2019 / 19:08

    Kuidas köök seni vastu pidanud on? Kas IKEA hinged ja siinid on head? Miskit, mida teeks teistmoodi, kui otsast peaks alustama?

    • Helen
      Author
      November 21, 2019 / 23:16

      Köök on hästi vastu pidanud. Kui osta soft-close hinged ja siinid, siis minu meelest väga mõnusad (need tuleb konfiguraatoris eraldi lisada igale kapile). Kindlasti soovitan. Teistmoodi otseselt midagi vist ei teekski, olen köögiga rahul. Kui nõudepesumasinat integreerid ja tellid köögimööblile ukse, siis soovitan eraldi mingid nõudepesumasina jalad osta vms. Mingil põhjusel tavaliste meil siin poes müüdavate standardmõõdus masinatega see Ikea kapiuks ei sobi. Me ei saanud algul aru, et mis värk on ja tegime mingi häki, aga hiljem lugesin, et on olemas mingi spets jalad vms. Minu meelest Ikea FB grupis ka kirjutatud sellest.

  4. K
    March 28, 2020 / 14:26

    Kas juhendaksid veidi nõudepesumasina osas: ostsime Ikea mööbli, aga nõudepesumasina teise firma ja no ei klapi see uks sellele teisele masinale. Millises fb grupis sellest juttu või kuidas teie selle lahendasite?

  5. Lee
    September 9, 2020 / 14:58

    Tere!

    Väga ilus köök! Just planeerime ka enda kööki. Tahtsin mõned küsimused küsida:

    1) Kuidas siiani rahul olete? Kas kõik toimib? St ei ole sahtlid ära vajunud ega integreeritavad külmkapid ja nende siinid?
    2) Kuidas prügisüsteemi lahendasite?
    3) Kuidas õhupuhasti panite, mis sinna kappi veel peale puhasti mahtus?

    • Helen
      Author
      September 13, 2020 / 23:03

      Tere!

      Aitäh!

      1) Oleme endiselt rahul 🙂 Pole mingeid probleeme olnud köögiga.
      2) Kraanikausi all kapis on IKEA enda prügikastid. Kaks väikest, kuhu kogume olmeprügi ja üks suurem, kuhu kogume pakendit. Hiljuti just vaatasin, siis ma enam IKEAs seda mustade prügikastidega sorteerimislahendust ei näinud, nüüd tundusid olevat mingid valged kastid.
      3) Õhupuhasti panime kappi sisse, sellise mida ei saa välja tõmmata. Toru läheb kapist ülesse, riiulitesse tegime toru jaoks augud. Mul on seal kapis õlid, kassitoit, kõige ülemisel riiulil mingid küpsetusasjad ka, mida nii tihti ei kasuta. Minu meelest mahutab üsna okeilt. Seest saaks muidugi ka nats ilusamaks teha, kui õhupuhasti ümbert lihtsalt plaatidega kinni katta, jääks puhtam, aga me pole siiani viitsinud seda teha 😀

      https://helen.vene.ee/blog/2018/11/koogi-jatkujutud/ Siin on mõned pildid ka õhupuhastist ja prügikastidest (prügikastide pilt küll vana, pildil mul kaks suuremat prügikasti, mingi hetk vahetasin välja)

  6. Heiko Lind
    October 4, 2020 / 23:25

    Palju see köök siis lõpuks maksma läks koos tehnikaga? Hea oleks, kui sa tooksid eraldi välja. Ise plaanime ka ikeast võtta

    • Helen
      Author
      October 15, 2020 / 18:31

      Ikea köögimööbli maksumusest juttu siin: https://helen.vene.ee/blog/2018/09/minu-reisid-ikeasse-ehk-ikea-101/

      Köögi teine postitus siin: https://helen.vene.ee/blog/2018/11/koogi-jatkujutud/

      Tehnika ju sõltub sellest, mis sa ise osta soovid. Minu ahi maksis 1200 eurot, selle raha eest võib saada nii nõudepesumasina, ahju kui ka mikrolaineahju jne, seega ei pidanud väga vajalikuks kõiki hindu eraldi välja tooma hakata.

      Külmikud kokku 1500 €, kraanikauss 500 €, nõudepesumasin 400 €, pliidiplaat oli ka vist 300-400 €, õhupuhasti 300-500 €. Väga täpselt ei mäleta enam, postitus mitu aastat vana 🙂

  7. Lee
    October 17, 2020 / 18:08

    Tere taas, Helen!

    Sul on ka bodbyn off-white kapid, eks. Millise kattepaneeli sa valisid? Bodbyn kattepaneele on vaid halle.. kas oli mingi teise nimega?

    Tänud!

  8. Mirjam
    November 22, 2020 / 20:03

    Tere!

    Kuidas tasapinnaga rahul olete?

    Tervitades,
    Mirjam

    • Helen
      Author
      December 2, 2020 / 16:00

      Tere ☺️

      Vastasin mõni kuu tagasi teise postituse (https://helen.vene.ee/blog/2018/11/koogi-jatkujutud/) all: “Minu meelest on tasapind üsna hästi vastupidanud. Me ei ole veel kordagi seda uuesti millegagi õlitanud või töödelnud. Ainuke koht, kus puidumuster on natuke koledamaks läinud, on kraanikausi taga seina vastas. Kuna kraani katsume märja käega, siis tilgub. Ma küll üritan seda ära kuivatada, aga ikkagi on natuke muutunud.”

      Minu arvates on seis sama, pole kuidagi moodi hullemaks läinud, õnneks 😁. Ma arvan, et kui suur veega lödistaja pole, siis on täitsa ok tasapind. Me enamuse nõusid peseme masinas. Võib-olla kui oleks kohe alguses millegi vett hülgavaga ka töödelnud seda, siis äkki poleks üldse seda puidumustri muutust. Ei oska tagantjärele öelda 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *