Minu reisid Ikeasse ehk IKEA 101

Leidsin nüüd lõpuks natuke aega, et teha IKEA reiside kokkuvõte. Reisidest on küll juba üle kuu aja möödas ja esimene emotsioon kadunud, aga mäletan kõike üsna hästi ja otsustasin kirja ka panna.

Kui ma kirjutasin pealkirjaks reisid IKEAsse, siis just täpselt nii oligi – käisime nii Leedus kui ka Soomes. Oleksime tahtnud ainult Leedus käia, aga kuna osasid asju seal ei olnud, siis oli vajalik ka Soome reis ette võtta. 

Kuidas ma üldse taipasin Leetu minna? Avastasin Mirjami blogi ja see ajendas mind uurimust tegema – kas tõesti on ka minu valitud asjadel nii suur hinnavahe? Lootsin väga, et nii ei juhtu, aga kahjuks osutusid säästetavad summad nii suureks, et pidin ka mina selle pika autosõidu ette võtma.

Plaanid

Kohapealse ajakulu minimeerimiseks on mõistlik kindlasti suured tükid valmis joonistada IKEA planner-itega (konfiguraator). Meil olid nendeks köök ja garderoob. Teha endale kasutaja ja siis salvestada need sinna. Saab poes kenasti lahti võtta. Peab ainult arvestama sellega, et kasutaja ja joonised tuleb teha sinna riiki, kuhu minna planeerite. Nt kui soovida võrrelda erinevate riikide hindu, siis tuleb nendesse riikidesse teha kasutajad ja mõlematesse konfiguraatoritesse sama asi joonistada. Mina joonistasin lõpuks kolm pilti. Esialgu tegin UK saidil valmis, kuna ma ei saanud soome ega leedu keelest aru 😃 Kui UK juba kõik menüüpunktid ja valikuvariandid käe all tundusid, siis võtsin teised keeled ka ette. 

Kulud

Kaubiku saime sugulastelt, seega rentimise kulu meil ei olnud.

RiikKütusLaevapiletidÖöbimineSõiduaeg
Leedu20050 €/ööEdasi-tagasi
17-18 tundi
Soome15275Edasi-tagasi (sh laev ja ootamine) 8 tundi

Kui aeg kõrvale jätta siis on näha, et Leedus käimine on isegi soodsam 😃. Toitu ma ei arvestanud, sest igaüks sööb nagunii omamoodi ja sööma peaks ka Eestis 😃

Üldine ostlemise loogika IKEAs

Kes IKEAs on käinud, siis võib selle lõigu heaga vahele jätta. Kirjutan sellest, kuna mina ise ei olnud varasemalt suuremaid asju nagu köök ja garderoobid ostnud ning ei teadnud täpselt, kuidas see protsess seal välja näeb. 

Kui IKEAsse minna, siis esimesel korrusel on tavaliselt sellised väiksemad asjad, nt nagu sööginõud, igast riidepuud, prügikastid, vannitoa stuff, garderoobide sisud, tekstiil, aiandus jne. Ühesõnaga väga suur korrus ja palju asju. Teisel korrusel on näidistoad. Näiditubadest saab päris palju mõtteid ning aimdust, kuidas need tooted ruumi kontekstis töötavad. Saab proovida, vaadata kvaliteeti jne. Teisel korrusel on elutoa, magamistoa, köögi, lastetoa, kontoritoa asjad jne. Suurematel asjadel (nt lauad, toolid, elutoamööbel) on peal lao vahekäigu ja riiuli number, kust pärast leiad selle meelepärase asja endale ülesse. Ehk enamuse asju, mida soovid, saad poes üle vaadata ja pärast õigete riiulinumbrite järgi endale alt korruselt laost ise võtta. Aga nt köök ja garderoobid, vannitoakapid –  nendega on tarvis minna vastavast osakonnast läbi, töötajad teevad süsteemi tellimuse ning prindivad välja. Seejärel käid kassast läbi, maksad ära ja ootad kuni sulle komplekteeritakse. Kättesaamine on tavaliselt olnud kassadele suhteliselt lähedal (v.a. Espoos, kus pidime autoga ca km kaugusele sõitma). 

Soovitan alustada teisest korrusest, minu meelest nii kui uksest sisse lähed, siis kohe viib eskalaator ka ülesse. Seal saab näidistubades palju inspiratsiooni ja saab asju lähemalt vaadata ja katsuda. Seejärel teha tiir esimesel korrusel ja osta pudinamad asjad ära. Soovitan panna korraga kärusse nii palju kui mahub, sest mitu korda seda labürinti läbi käia on päris tüütu.

Ma olen nüüd käinud 2x Soome Ikeas, Leedu Ikeas, Kopenhaageni Ikeas ja Rootsi Ikeas 😃 Olen suurte kogemustega vana juba.

Leedu reis

Kuskil 10-11 vahel laupäeval sõitsime minema ning õhtul kella 19 paiku jõudsime Vilniuses hotelli. Sellel päeval rohkem midagi ei teinudki, käisime pitsat söömas ja siis juba magama, sest järgmine päev tõotas tulla rets. Hommikul kell 8.30 ülesse, hotellis sööma ja kell 10 olime juba IKEA ukse taga. Ikeas läks meil täispikk tööpäev – 8 tundi. Kell 18 saime koju sõitma. Poes läks aeg meeletult kiiresti, olgugi, et mul olid kõik nimekirjad valmis tehtud ja väljaprinditud jne. Alustasime köögiga, käisime sealt töötajate juurest läbi, kes kontrollisid asjad üle ja printisid tellimuse välja. Sellega läks meil kuskil 1 tund. Seejärel kõndisime poele tiiru peale ja võtsime mõned pudinad asjad (sh pidime ise poest otse võtma ka sahtlisisud, prügikastid jne), mille tahtsime kassas kohe ära maksta ja auto peale ära viia. Kui kassas käidud esimene tiir, siis pidime umbes 1,5 tundi ootama kuniks kööki komplekteeriti, kuna meil oli üsna suur tellimus. Õnneks ei pidanud seda kappide koormat ise kokku otsima sealt laoriiulite vahelt 😃

Teise ringiga läksime garderoobide osakonda ning kuna meil olid joonised ette tehtud, siis mingi töötaja pani meile suhteliselt kiiresti garderoobi tellimuse kokku. Ilmselgelt oleks kõvasti rohkem aega läinud, kui oleks kohapeal alles mõtlema/joonistama hakanud. Garderoobiga oli see tüütu, et kõik asjad tuli ise võtta. Osa asju oli kohe näidisruumides saadaval (nt sahtlite sisud) ja osa asju tuli võtta laost riiulitest ise. Kuna need asjad on päris rasked, siis korraga ise väga palju tirida neid ei jaksagi mis sest, et seal olid igast erinevad kärud. Käisime ka vannitoa osakonnast läbi, kust võtsime tellimused valamukappidele, kraanikaussidele. Need õnneks pandi ka laos ise kokku. Meie pidime otsima laost vaid segistid. Nüüd edasi ma ei mäletagi, kas me käisime veel ühe tiiru või kaks tiiru, aga võtsime muud pudinad-padinad (loe voodi üürnikele korterisse, tugitooli ja tumba, kontorilaua ja kontoritooli, sööginõud jne). Nimekirja järgi juba tundub, et käisime pigem kaks tiiru 😃

Leetu ma kindlasti ei soovitaks minna üheks ööks. See oli ikka väga ränk. Laupäeval 8-9 tundi sõitu, pühapäeval terve tööpäev 8 tundi IKEAs ja siis veel 8-9 tundi kojusõitu. Koju jõudsime 2.30 öösel. Õnneks ei pidanud kohe kaupa maha laadima 😃 AAAGA, kohe samal hommikul kell 7.30 läksime kaubikut tühjaks laadima, et kella 10.30 Soome laeva peale saada. Kaubikusse oli ruumi vaja uutele asjadele 😃

Ikea Lithuania road trip
Ainult köök

Soome reis

Soome reis läks üsna libedalt, käisime Espoo IKEAs. Ainuke rõve asi selle juures oli see, et Leedu reisi väsimus all ja magada ka öösel väga palju ei saanud. Tahtsime minna Vantaa IKEAsse, aga kuna vaatasin kõik oma kauba saadavuse üle laeval ja ühte asja Vantaas ei olnud, siis otsustasime minna Espoosse. Kell 13.30 jõudsime poodi.

Espoos ei läinud väga kaua. Pidime sealt võtma köögitasapinnad, kuna Leedus neid ei olnud; köögitasapinna valguse, kuna neid ei olnud nii Leedus kui ka Rootsis; söögilaua ja -toolid üürnikele korterisse, kuna neid ka ei olnud Leedus. Kuskil 17 paiku olime lõpetanud ja sõitsime sadamasse. Umbes 22 olime kodus ja hakkasime Rasmuse abiga asju maha tõstma.

Hinnavõrdlus

Nüüd siis ilmselt see kõige põnevam osa. 

Mõtlesin, et kui see hinnavahe tuleb sinna ca 500 euro kanti, siis sellepärast ma küll ei viitsi nii pikka maad kaubikuga sõita. Kahjuks hinnavahe tuli oluliselt rohkem kui 500 eurot 😃 Palun vaata alt pilte ka lisaks tabelile, selline hea tõendusmaterjal juurde.

Kirjutamise ajal tuli tahtmine ka Läti hinnad põnevusest juurde otsida. 

AsjadLeedu hindSoome hindLäti hind
Köök24814191Ei tea
Garderoob718904Ei tea 
Valamukapp kraanikausiga288330288
Segisti (2 tk)69 * 290 * 269
Pesukorvikapp 40 cm7913079
Valamukapp 60 cm129140129
Tugitool189199189
Tugitooli tumba728949
Kirjutuslaud124129Ei olnud
Kontoritool149179Ei olnud
Kokku43676471

Nonii tõe hetk.. 6471 – 4367 = 2104 €

Ma Läti hindu üldisesse kalkulatsiooni arvesse ei võtnud, kuna siis, kui ma käisin, siis Läti pood polnud veel avatud. Leetu minnes sõitsime Läti veel avamata poest mööda ja mõtlesime, et fakk 300 km veel sõita 😃 Võrdlesin ainult Soome ja Leedu omasid. Kuigi näiteks üks söögilaud ja toolid, mis ma ostsin vanasse korterisse – Soomes 99 eurot, Lätis 120 eurot ja Leedus seda polnudki. 

Ja teate, mis veel kõige parem on, need on ainult üks osa asjadest, mis ma ostsin 😃  Kuigi väiksemate asjade puhul see hinnavahe nii suur ei olnud. Üldjuhul ikkagi soovitan tootepõhiselt oma list kokku panna ja siis vaadata case by case, kumba riiki on mõtet minna.

2100 euro eest sain käia Soome Ikea reisil ära, sain osta endale Smegi ahju ja veel raha jäi järgigi 😃😃

No pic, no proof, they say. Vaatame siis kohe üle – mõned näited teie ees.

Garderoobi hind Leedus
Garderoobi hind Soomes
Köögi hind Leedus
Köögi hind Soomes
Leedu konfiguraator
Soome konfiguraator
Valamukapp kraanikausiga Leedus
Valamukapp kraanikausiga Soomes
Segisti Leedus
Segisti Soomes
Pesukorvikapp Leedus
Pesukorvikapp Soomes
Valamukapp Leedus
Valamukapp Soomes

Kes viitsib võib kommentaaridesse oma IKEA seiklusi ka kirjutada.. Oleks põnev lugeda 😃

❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *