Mis on biohäkkimine?

Instagrami sõpad otsustasid, et kirjutan teemal “Mis on biohäkkimine?”. Nagu ma juba Health Optimisation Summiti postituses kirjutasin, siis see on tegevuste kogum, mis aitavad kehal ja vaimul olla oma kõige paremas vormis (performance, longevity ja üleüldine tervislikkus). Ma nimetan seda edaspidi pigem elustiiliks. Aga see kirjeldus, mida ma just kirjutasin – see ju tegelikult ei ütle mitte midagi. Jah, üldpildis on võimalik aru saada, et mis see asi on, aga ei midagi täpsemat.

Oluline on ka öelda, et tegevused, mida tehakse, on teaduslikult tõestatud ja ei põhine arvamustel ja tunnetel. Ja tegelikult ei ole ka mingit nimekirja, mida ette anda, et kui teed nüüd õpiku järgi järgmist 3 tegevust, siis oledki biohäkker ja mitte midagi muud teha vaja ei ole 😃. Sa võid neid tegevusi teha endale teadmata ja juba oledki salajane biohäkker. Mõned ei tahagi ennast biohäkkeriks nimetada. See kõik sõltub sellest, kuidas keegi ennast parasjagu defineerida tahab.

Ma ütleks, et see biohäkkimine mõistena kõlab kuidagi ebamaiselt või keeruliselt, aga tegelikult lihtsalt need inimesed, kes sellega tegelema hakkasid, tahtsid ennast kuidagi defineerida. “Tervislik eluviis” on juba ammu ära rikutud, see tähendab kõigi jaoks midagi erinevat ja ei anna edasi seda elustiili, tegevusi ja mõttemaailma, mis on biohäkkeritele omane. Kohati jällegi osad tegevused on sellised, mis paljudele tunduvad, et aga see ju ongi normaalne ja tavaline käitumine, nii peakski olema.

Mida ma mõtlen selle all, kui ma kirjutan, et tervislik eluviis on ära rikutud. No näiteks tuntud suunamudijad (mulle üldse ei meeldi see sõna) nimetavad suhkruvaba toitumist tervislikuks, kuid tegelikult on asi sellest kaugel 🥲. Suhkruga tooted on tervislikumad, kui neid tarbida mõistlikus koguses. Suhkruvabad tooted on enamasti magusainetega, mis rikuvad soolestiku mikrobioomi. Mikrobioomi tuleb hoida, ega ilma asjata soolestikku teiseks ajuks ei nimetata. Ma tean omast käest, kuidas kõik sõnaotseses mõttes lappama läheb, kui mikrobioomiga ei ole kõik hästi. Aga see on jutt mõneks teiseks korraks.

Biohäkkimine ei ole tegelikult mingi uus asi, isegi Eesti meedias on sellest kirjutatud. Leidsin mingi 2021 aasta Anne ja Stiili ja 2023 aasta Postimehe artiklid, kus tegelikult on seda teemat kajastatud. Ja Postimehe artiklis on väga ilusti kirjutatud, ma nüüd tsiteerin seda artiklit:

“Biohäkkimise olemus seisneb oma bioloogia üle kontrolli võtmises, kasutades soovitud tulemuste saavutamiseks andmeanalüüsi, elustiilimuutusi ja tipptasemel tehnoloogiaid. Mõiste biohäkkimine hõlmab laia valikut tegevusi alates dieedi ja treeningrutiinide optimeerimisest kuni geenitehnoloogia ja nootroopiliste ainete kasutamiseni kognitiivse funktsiooni parandamiseks. Biohäkkerid kasutavad oma tervise- ja jõudlusnäitajate mõõtmiseks ja jälgimiseks sageli erinevaid tööriistu ja tehnoloogiaid. Tööriistade hulka kuuluvad kantavad seadmed, nagu treeningu jälgijad ja unemonitorid, samuti DNA järjestuse ja mikrobioomi analüüsi tehnoloogiad.”

Ainuke asi, mida ma selles lõigus tahaksin muuta – ma asendaksin dieedi toitumisega, sest dieet on inimeste jaoks tavaliselt mingi toitumist piirav tegevus ja pigem negatiivses tähenduses.

Kas nüüd on pisut selgem, mis asi see biohäkkimine on? 😃

Kui ei saanud, siis siin on väike teaser, mis edasi saama hakkab. Teemasid, millest kirjutada on palju. Iga teema on eraldi väga suur teema. Siia ühte postitusse kõike kokku kuhjata mul lihtsalt ei õnnestu. Mul on mõned aastad aega läinud, et selle kõigeni jõuda, seega olekski imelik, kui ma suudaks kõik ühe blogi postitusega peensusteni edasi anda.

Biohäkkimise teemad

Toitumine

See on minu arust üks kõige olulisemaid teemasid, millest rääkida. Ja see pole nüüd see koht, kus te mõtlete, et hakkan teile demonstreerima seda toidupüramiidi, mida koolis näidati ja öeldi, et nii on õige 😃. Me ei räägi ainult sellest, et mida süüa. Me räägime siin ikka oluliselt laiemalt – mida, millal, kuidas ja miks süüa.

Füüsiline aktiivsus

Ma panin pealkirjaks meelega füüsiline aktiivsus, mitte trenn, sest praegusel ajal on inimestel mulje, et “ma ju käin 3x nädalas trennis” ongi okei ja rohkem pole vaja. Pikas perspektiivis on oluline, et inimene iga päev ennast liigutaks (eriti need, kes istuvad päev otsa laua taga nagu enamik meist). Kogu samme ja liiguta ennast. Siin on heaks abiks igasugused kellad ja aktiivsusmonitorid, mis ütlevad sulle, kui sa pole oma aktiivsust täis saanud.

Kindlasti see 3x nädalas trenn on ka super – eriti võiks teha jõuharjutusi ja veidikene ka HIIT trenni. Aga trennis ei tasu käia 6 või 7 korda nädalas “maksimum võimsusel”. Biohäkkerid teavad, kui oluline on tegelikult keha taastumine ja kui anda kehale piisavalt aega pingutustest taastumiseks, siis võib vähemast trennist olla oluliselt rohkem kasu kui üle treenimisest.

Puhkamine

Puhkamine on tegelikult hästi lai mõiste. Siin all ei pruugi mõelda ainult magamist. Siin võib olla ka näiteks meditatsioon, looduses jalutamine, trennist taastumine. Meditatsiooni ja hingamistehnikate eksperdiks ma ennast ei pea, mul on veel arenemisruumi 😃. Küll aga uni on hästi tähtis keha normaalseks funktsioneerimiseks. Osalesin just ühel õppimise ja ajuga seotud seminaril ja seal räägiti ka, et uni peab olema kvaliteetne. Kui seda ei ole, siis hakkavad ka kõik teised funktsioonid kehas paigast ära minema.

Und on võimalik ka koduste seadmetega jälgida – mina kasutan Apple Watchi, paljudel on ka sõrmused (Oura, Ultrahuman). Magamiseks oleks ilmselt sõrmus mugavam, aga mulle ei meeldinud nende suurus – tundus kuidagi liiga kobakas sõrmede vahel.

Muu

Tegelikult on neid teemasid veel palju – igasugused toidulisandid, saunas käimine (sh infrapunavalgus), külmavannide (talisupluse) tegemine, meditatsioon, puhta vee joomine, sinise valguse blokeerimine, elukeskkonna muutmine (nt plastiku eemaldamine, ei põleta enam küünlaid, naturaalsete kodupuhastusvahendite ja hügieenitoodete kasutamine). Kõik see käibki biohäkkimise alla.

Kokkuvõtteks

Kui ma praegu loen neid teemasid, siis tegelikult tundub nagu terve talupoja mõistus – söö normaalselt, liiguta, maga 😃. Aga iva on detailides. Kogu selles infomüras ja meie igapäevaste elutempode juures on tegelikult raske aru saada, mis siis lõpuks ikkagi on õige ja hea. Mul on kulunud mitmeid aastaid uurimisele ja enda peal katsetamisele. Aga tõesti, ma pole ammu ennast nii hästi ja elavana tundnud kui praegu. Ma olen praegu lihtsalt nii-nii rahul, et isegi kui n+1 arsti laiutasid käsi mu sümptomite peale, siis ma teadsin, et see kõik ei pea nii olema ja otsustasin ennast ise aidata.

Teadaanne

Ühtlasi on see ka teadaanne, et ma kolin oma tervise ja muude elustiili juttudega Instagrami kontole nimega ‘helenhelendab‘.

Ärge muretsege, blogi jääb sellisel kujul ikka alles, ma lihtsalt tahan oma personaalset Instagrami hoida veidi privaatsemana ja random tegevuste, toitude ja muu sellise värgi oma personaalkontolt ära viia. Ma olen pikalt sellest mõelnud ja nüüd lõpuks otsustasin ära teha. See ei ole ainult biohäkkimise teemaline konto, see on lihtsalt helen tegemas heleni asju 😀.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *