Toidutalumatuse test ja kaunis nahk?

Võtan ette ühe pikema teema, millest ma eriti kirjutada ei tahtnudki.

Miks see näonahk pekki läks?

Pole kunagi olnud näonahaga suuri probleeme. Teismeeas olid mõned üksikud täpid nina peal, laubal vms. 2015. aastal oli mul suur stress ja palju terviseprobleeme (pool parukat kadus peast ära, silmapõletikud iga nädal, südameprobleemid, kõik tingitud ühest teatud asjast), siis mõtlesin, et kui stressist võitu saan, siis läheb ka nahk korda. Tundub, et ei läinud, muidu siin hetkel ju ei kirjutaks. Arstide juures korra käisin, kuid maksin 40 euri visiidi eest (sest muidu oleks järjekord olnud 6 kuud) ja sain välispidised ravimid, mis erilist abi ei andnud (ainult lühiajaline). Ravimiteks Duac Gel ja Dalacin T. Miks ma rohkem arstide juurde ei läinud? Sest ma ei taha ravida tagajärgi, vaid põhjuseid ja lisaks ei tundunud mulle antibiootikumide võtmine parima valikuna. “Miks see näonahk pekki läks” küsimusele vastust ma ei tea, muidu lahendaks ju probleemi ära. Aga tõenäoliselt on seotud hormonaalne tasakaal, stress ja vale toitumine. Võib ju lõputult spekuleerida, et millest tingitud, aga ma pole arst ja vaevalt nemadki kindlat põhjust oskavad öelda.

Lõputud näohoolitsused, puhastused, meik olid lihtsalt nagu surnud ring, millest välja tulla ei oska. Kuulsin sõbrannadelt selle toidutalumatuse testi kohta ning otsustasin lähemalt uurida.

Mis on toidutalumatuse test?

Sain kingitusena Via Naturale toidutalumatuse testi 120 toiduainele. Olin tahtnud mingisugust toidutalumatuse testi teha juba ammu, kuid ei teadnud millist ning need pigem on kallid ka. Tahtsingi just oma naha probleemide tõttu seda teha. Naha kuivus on üle terve keha, probleemne nahk pigem nägu, dekoltee ja selg. Ütleme nii, et V kaelusega pluusid seisid kapis mõnda aega niisama 🙂

Toidutalumatuse test Via Naturales on olemuselt tsütotoksiline test. Ekspert sellel alal ei ole, aga nii palju kui aru sain, siis pannakse veri reageerima erinevate toiduainetega ja vaadatakse, kas verelibled kahjustuvad/purunevad toiduainega reageerides. Kui rakuga ei juhtu midagi, siis talumatust pole (tase 1). Kui rakud kahjustuvad (tase 2) või purunevad (tase 3 ja 4), siis on vastavalt keskmine või suur talumatus. Enda teada pole mul kunagi esinenud laktoosi või muu toiduaine talumatust, kunagi lapsena oli mandariinide vastu allergia, kui neid liiga palju sõin.

SynLab teeb ka mingisugust testi, vist teistsugusel meetodil, aga päris kursis sellega ei ole.

Mis seal toitumisnõustamisel toimus?

Andsin verd augustis ja mõne nädala pärast mulle helistati ja pakuti välja aeg toitumisnõustamisele minekuks (hinnas oli ainult üks nõustamine). Just seal pidin saama ka teada oma testi tulemused. Septembri lõpus käisin toitumisnõustamisel. Ooteaeg oli üsna pikk. Võis tingitud olla ka sellest, et toitumisnõustaja on Tartust ja mina Tallinnast. Toitumisnõustaja oli väga sõbralik, kuid kohati ei jätnud piisavalt teadlikku või professionaalset muljet. Soovitused kõlasid pigem nagu makilindilt ega arvestanud minu testi tulemuste eripäradega.

Minul on keskmine talumatus piimatoodete (lehma, kitse, lamba), soja, tsitruseliste ja oliivide vastu. Esmajoones mõtlesin, et

  • ah, soja on suva, sushide ja mingite hiinakate söömise lõpetamine pole maailma lõpp
  • oliive ma vihkan
  • tsitruselistega on pekkis
  • piimatoodetega on väga halb

Siis jõudis kohale, et oliiviõli on menüüst väljas, ei saa enam apelsini, laimi, sidrunit, mandariini, ananassi jne. Piimatooted on veel eraldi raske teema (juustud, koorekastmed, keefir, jogurt, kohviga piim, või jne).

Mmm, sööki leida on raskem kui veganil.

Soovitaksin toitumisnõustajal muuta seda kohtumist personaalsemaks. Mina eeldaksin, et sellel alal tegutseval professionaalil on olemas oma andmebaas toitude koostisosadest, vähemalt need, mida nõustaja ise väga soovitab. Näiteks soovitati mulle igasuguseid asendusi juustudele ja piimadele. Küll aga oleksin ma eeldanud, et kui mul on sidrun menüüst väljas, siis ta ei soovita mul süüa selliseid tooteid, mille koostisosades need asjad sees on.

Kogu mulje nõustamisest jäi pinnapealseks ja pikemat nõustamist ei pakutud. Tõenäoliselt oleks Via Naturalel kasumlikum teha üks tutvustav videolõik selle kohta ja seda kõigile näidata 😀

Elu pärast toitumisnõustamist

Pärast toitumisnõustamist otsustasin, et proovin siis järgneva 4-6 kuu jooksul (vere puhastumise aeg), hoiduda nendest mulle “ebasobivatest” söökidest. Eesmärgiks on 4-6 kuud puhastuda ja siis järk-järgult uuesti ükshaaval neid toiduaineid proovima hakata ja vaadata, et mis mu nahka mõjutab. Võimalik, et kõik need talumatuse toiduained mul punne ei tekita.

Üldiselt oli poes käia väga raske, sest paljudes söökides, milles ei kujutaks ette ka, on koostisainena sees sojaletsitiin. Teistes väga tavalistes toitudes on sees sidrunhape, mille justkui peaksin ka oma menüüst välja jätma.

Piimaga oli üsna lihtne – kohvi jaoks ostsin kaera-, mandli- või kookospiima, krõbinate juurde meeldis kõige enam Alpro kaerapiim. Teised piimad tundusid natuke liiga vesised krõbinatega söömiseks. Paljud asendavad soja baasil piimaga, aga mina ei saa seda ka 😀 Magusa armastaja ma väga pole kunagi olnud, seega šokolaad nutma ei ajanud (OKKK, maiuspala kommid on mu lemmarid, aga need on ka ainukesed, mida igatsen). Nt Kalevi tumedat šokolaadi martsipanitäidisega saan süüa. Ekstraraske on saiakestega – paljud taignad on tehtud võiga.

Aga poest toitude ostmine on isegi lihtne, sest seal on enamikel asjadel võimalik saada koostisosad teada. ERITI EBAMUGAV ON ÜRITADA KUSKIL VÄLJAS SÜÜA. Ma olen kaks kuud olnud pitsata (feels like forever), sest ma ei taha pitsarestosse minna ja öelda “Tere, võtaks ühe singijuustupitsa ilma juustuta” või lihtsalt iga toidu kohta küsida “Vabandage, mida see sisaldab. Ahah, et laktoosivaba, aga kas see on praetud oliiviõliga?”. Paljud kohad on üsna abivalmid, aga paljudes on sildid “Küsige teenindajalt” ja teenindajad ei oska öelda. Lisaks, ajavad päris paljud segi dairy-free (piimavaba) ja lactose-free (laktoosivaba). Laktoositalumatusega on palju toredaid asendustooteid, mida saab süüa – jogurtid, keefirid jne, aga piimatalumatusega ei saa neid ka. Peaks vist tegema menüü kohta mingi eraldi postituse. Endal oleks ka huvitav kogu seda söögimajandust kirja panna 😀

Mida mu nägu asjast arvab?

Alustasin selle range režiimiga ning esialgu tundus, et kõik läheb kenasti. Punnid hakkasid ära kaduma, kuniks ostsin poest mingi veini (ma ei teadnud, et vein saab ka sisaldada piima; minu jaoks tundus vein rohkem nagu “viinamarjad ja käärimine”). Voilaa, tundus, et põletikulised punnid tulid sellest. Jälgisin ikka üsna karmilt režiimi, aga ainuke asi, millega tegin järeleandmisi on sidrunhape, sest muidu ma ei saaks üldse süüa (isegi kikerherne hummuses see sees).

Käisin tihti ka Gotsus söömas. See krõbe kana seal täiega hea, küsisin sealt spetsiaalselt oma välistuste kohta ja palusin teha ilma nendeta 😀 Ühel hetkel avastasin, et mu nägu on tundlik ka vürtsikatele asjadele. Kodus tegin guacamole‘t, vürtsikas paneeringus kana ja igasuguseid wok-e, kuni lõpuks sain aru, et punnid tekivad vürtsikatest asjadest ka.

Hetkel on seis selline, et ma olen nüüd oktoobrikuu algusest seda režiimi järginud ja raske on, aga üllataval kombel ma olen palju rohkem võimeline oma isusid kontrollima ja ma pole enam söögiori, sest ma lihtsalt tahan normaalne välja näha. Katsun nüüd 4-6 kuud vastu pidada ja loodan, et mu nägu püsib puhas. Hetkel on seis väga lootustandev. Praegu ma enam tegelikult ei tea, kas mu punnid tekivad piimatoodetest, sojast, tsitruselistest (ei usu) või vürtsikatest asjadest. Ma siiralt loodan, et kõik need toiduained ei põhjusta, vaid et edaspidi vähemalt juustu ja koorekastmeid saaksin süüa. Tööl on üsna nukker süüa kuiva tatart 😀 Tõenäoliselt tavalist piima ma ei hakka enam kunagi tarbima. Olen juba harjunud kaerapiimaga.

Ma võiksin tegelikult ju progressi pildid ka panna, aga pole kindel, kas see on parim idee. Need ei ole kõige ilusamad ja olgem ausad, olen end terve selle aja krohvinud, et neid varjata. Päris pointless oleks neid nüüd siis siin avalikustada 😀 Kui ma 4-6 kuud olen saanud hakkama, siis mõtlen uuesti sellele. Ostsin kasutamiseks ka mineraalpuudri ja enam igasuguseid jumestuskreeme, CC ja BB kreeme näkku igapäevaselt ei pane. Tundub, et ka see laseb näol rohkem hingata ja punnivaba elu elada.

♡♡♡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *