Indoneesia viimane ja reisi kokkuvõte

Sõit koju

Praeguseks hetkeks olen juba mitmendat päeva tagasi kodus. Mõtlesin teha väikese reisi kokkuvõtte.

Reis koju kulges hästi, kuskile lennujaama me vangi ei jäänud, kuigi Istanbulis tühistati 26-27.01 üle 800 lennu. Seekord oli ainult Jakarta-Istanbuli lend 10.5h asemel 12h. Polnud hullu, magasin jälle 9h. Magasin praktiliselt ka terve Istanbul-Helsingi lennu ja seejärel ka Helsingi-Tallinn laevasõidu.

Reisi kokkuvõte

Balil sõitmiseks kasuta Nyomani taxi teenust. 500 000 idr terve päev (ca 35 € – auto kuni 7 inimest, kütus, 2in1 juht ja giid)

Nyomaniga saad ühendust siit

Ilm ja eluolu

  1. Jaanuar on vihmane periood
    Vihma saime küll päris mitmel päeval reisist, aga enamasti olid tunni või paarised sähvakad ja kõik kuivas väga ruttu ära. Otseselt reisi ei seganud ja soe oli kogu aeg (ca 30 kraadi).
  2. Pruuniks saab ka pilves ilmaga
    Põlesime ära kõige rohkem just pilviste ilmadega, pluss pilvise ilmaga on kõige parem matkata – ei ole nii kuum.
  3. Sääsed
    Sääski oli rohkem Gili saartel. Malaariat seal ei ole väga, küll aga võib saada Dengue palaviku. Meil oli matkapoest kaasa ostetud veidi kangem sääsetõrjevahend.
  4. Bali belly – turistide kõhuhaigus
    Igasugu asju ei maksa suhu panna, kuid alati sellest ei piisa. Mina valisin väga hoolega toidukohti ja sööke, aga unustasin sellise asja, et teatud kohtades võidakse kokteilide jääd teha kraaniveest ja puuvilju pesta kraaniveega. Enne reisi ja reisi jooksul soovitan süüa Enteroli ja osta Eestist kaasa Loperamidi. Seda müüakse tegelikult kohapeal ka, aga lihtsam, kui kaasa võtta, sest see Bali belly tuleb nagu välk selgest taevast. Loperamid aitas minul kõige kiiremini.
  5. Rahvast on meie mõistes palju, aga tegelikult on jaanuaris seal low-season
    High-season
    on juuli ja august, siis pidid olema hinnad topelt ja kõik kohad bookitud. Eestlasi on juulis ja augustis muidugi vähe.

    Piirkonnad

  6. Reisi järjekorraks soovitaksin Kuta – Ubud – Mount Batur – Gili saared
    Kuta on kõige kärarikkam piirkond, kus viibisin. Ubudis elab 1 miljon inimest, oli ka palju rahvast, kuid oli oluliselt rahulikum ja mõnusam kui Kuta ja Legiani kant. Baturi juures on vähem inimesi. Gili saared on täiesti chill ja puhkus. Need oleks mõistlik jätta reisi lõppu, et siis puhanuna koju naaseda.
  7. Mount Batur
    Mount Batur oli väga äge, eriti päikese tõusuga. Hetkel seal küll mingi kaevandus, mis töötab ööpäevaringselt (rekkad voorivad mööda teid) ning see natuke segas rahulikku eluolu. Seal oli üllatavalt niiske õhk ja see ei mõjunud näonahale eriti hästi. Samuti olid ka riided kogu aeg veidi niisked.
  8. Ubud
    Ubudis oli lahe jooga koht – Yoga Barn. Peamine ostlemise tänav on Jalan Hanoman. Käisime Ubudis ka tantsuetendust vaatamas. Söögikohtadena võib eraldi välja tuua nt Cafe Lotuse ja Sayuri Healing Foodi. Bali linnade mõistes minu lemmik.
  9. Gili Trawangan
    Rohkem pidutsemise saar, kuid rannad olid ka väga ilusad. Ratastega trip ümber saare on rangelt soovituslik. Kogu aeg pakuti seeni 🙂
  10. Gili Air
    Air oli super koht puhkamiseks. Kõik oli väga rahulik ja tundus nagu oleks tsivilisatsioonist eemal. Ka Airil pakuti seeni suitsetamiseks ja joomiseks. Airil sai joogat teha H20 Yoga Centeris. Rannas tuleb olla ettevaatlik ka kalda lähedal – sattusime Airil nii merisiiliku kui ka veemao otsa.
  11. Kuta & Legian
    Väga kärarikas kant. Soovitaks pigem reisialguses külastada. Möll toimus ööpäevaringselt. Päeval karjuti “massage”, “come have a drink”, “yes, eat?”, “come to my shop jne”. Öösel alates mingist kellast hakati seksi ka pakkuma. Keda huvitab, siis 200 000 kohalikku (14 eurot). Kui huvitatud ei olnud, siis naine lubas pakkuda oma hinna, niiet kõik on kaubeldav. Tuleb ainult arvestada, et 14 euro eest võib saada ka ebameeldivaid lisasid.

    Mida külastada ja mida teha

  12. Templid
    Pura Ulun Danu Bratan, Pura Jari tempel, Tanah lot tempel, Uluwatu tempel. Mulle meeldis külastatutest templitest kõige rohkem Pura Ulun Danu Bratan. Külastasime seda õhtusel ajal ja siis oli võrdlemisi vähe rahvast ka. Uluwatu templi juures pidi sarongi kandma.
  13. Kosed
    Koskedest külastasime Nungnungi, Sekumpuli ja Sambangani Secret Gardenis asuvaid Kroya ja Aling-Aling koski.Kõige ägedam oli minu arvates Sekumpul mitme kosega, Nungnungi juurde oli matkata kõige raskem ning Kroya ja Aling-Aling olid matkamise mõttes kõige leebemad. Kroya juures meeldis teistele ujuda.
  14. Surfamine, sukeldumine, snorgeldamine
    Bali ja Gili saared on kuulsad nii surfamise kui sukeldumise poolest, viimast saab edukalt asendada ka snorgeldamisega (maski rent ca 50 000). Kalda  lähedal on nii koralle kui nende ümber keevat elu külluses. Nägime kümneid eksootilisi liike kalu kui ka suuri kilpkonni. Lubatud haisid ja delfiine ei kohanud.
  15. Rannad
    Bali kõige ilusam rand oli Green Bowl beach. Kuta beachi ei soovita, isegi surfamise jaoks tundus vesi liiga must ja rõve olevat. Gili Trawanganil olid ilusad rannad. Gili Airil tundusid olevat rohkemate vee-elukatega (merisiilikud ja veemaod), samuti tundus kaldaäär olevat korallisem ja vetikasem.

    Kõik muu

  16. Kauplemine
    Kui poes ei ole fixed price hinnad öeldud, siis alati tuleb kaubelda. Ostsin 2 maikat – küsiti 250 000, sain 80 000-ga. Ostsin pärlidest käevõru – küsiti 150 000, maksin 55 000. Kui müüja hinnaga nõus ei ole, siis tuleb ära kõndida ja tavaliselt selle peale nad jooksevad järele.Lisaks tasub kaubelda ka transpordihindu. Me saime 400 000 eest nägu Gili saartele edasi ja tagasi sõidu, mis on väga-väga hea hind.
  17. Tuututamine
    Autode signaalitamine Balil tähendab pigem “hei, ma olen siin”, “kurv on ees, ma tulen”, “tere, kuidas läheb” jms. Väga-väga harva signaalitatakse vihaselt nagu Eestis.
  18. Liiklus on crazy
    Liiklemiseks soovitan kasutada kindlasti autojuhti. Liiklus on vasakpoolne ja selliseid maanteid nagu meil Eestis, on väga vähe. Lisaks on liikluses väga palju kirjutamata reegleid, mida oskavad ja teavad jälgida ainult kohalikud, nt et lambiselt kõrvalteelt keerab sulle ette 5 rollerit. Nyoman kutsus rollereid moskiitodeks – pinisevad ja kargavad välja ei tea kust.
  19. 4G Internet 10 euro eest
    Poodidest saab osta SIMi kaardi 11 euro eest. Me saime 12 gb mahuga ilusti ära oldud. Automaatsed piltide jm sünkimine välja lükata reisi ajaks, peaks OK olema. Ma isegi laadisin blogisse suuri pilte ja ei saanud maht täis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *