Lapse esimene kuu ehk tiimitöö ja gaasivalud

Kuidas möödus lapse esimene kuu? Kuidas möödus meie esimene kuu tillukese beebiga? Nii palju etteruttavalt võin öelda, et see on olnud isegi hullem, kui ma kartsin selle olevat.

Poiku kahenädalane

Poiku sünnilugu saab lugeda siit. Avastasin, et pole täpikestega sündide pilti postitanudki (aitäh pildi eest keegi märtsibeebide grupis). 1. märtsi juures on üks viimastest sinistest täpikestest ka meie Poiku oma. Me kutsume oma poega Poikuks 😃 Pole otsustanud, et kas tahan teda nimepidi siin blogis kutsuda. Äkki talle ei meeldi 😃. Pean ikkagi arvestama, pärast tahab kunagi mind ka kohtusse kaevata 😃.

ITK seinal selline tahvel (pole ime, et 01.03 kõik sünnitustoad täis olid)

Mõtlesin, et kuidas seda postitust nüüd ülesse ehitada – kas rääkida üleüldiselt, mis meil kuu aja jooksul toimus või teha seda nädalate kaupa. Mõistlikum tundub üldisem postitus, sest ega meil need nädalad nii palju nüüd ei erine. Meie pere ajaühikuks ongi praegu nädal mitte päev (minu blogi kirjutamise tempot vaadates isegi kaks nädalat), sest päevas ei jõua mitte midagi tehtud ja need saavad nii ruttu otsa. Kui vanasti tahtsin midagi tehtud saada, näiteks koristada või kirjutada, siis sai vabalt ühe päevaga tehtud (piisas mõnest tunnist, et keskenduda). Nüüd, kui nädala jooksul leiad mõned hetked, et üks tegevus ära teha, siis on hästi. Kindlasti mõnel on rahulikum beebi ja saab rohkem puhata ning niisama olla, aga meil pole 😔. Olen õppinud, et on lihtsam, kui ei pane päevale suuri ootusi. Kui saab midagi teha on boonus, kui mitte, siis tuleb lihtsalt loota, et järgmine päev tuleb parem.

Esimese kuu ilunumbrid

Kaal: 4285 grammi

Pikkus: 56 cm

Peaümbermõõt: 40 cm

Minu kalli, ok Papa oma ka 😁

Lapse eest hoolitsemine

Päris ülevaatlik info on siin ITK materjalides “Abiks vastsündinu emale“.

Haiglast anti seesama brošüür ja mingi infoleht veel (mis igasuguseid toiminguid peab linnas/vallas tegema ja kuidas toetusi saada). Ja tegelikult on see kuu ikka hullemat sorti googeldamine käinud kogu aeg 😁

Mäkude vahetamine

Pean tunnistama, et haiglas olles ma ei vahetanud poisil kordagi mähkmeid, alles kodus esimest korda. Kallis abikaasa vahetas haiglas mäkusid, see andis mulle võimaluse rohkem taastuda ja imetamisega harjuda.

Haiglas ma olin hästi ebakindel, sest laps oli väga väike, pead ta ei hoidnud ja mul olid nii jalad kui käed väga nõrgad. Magamata, söömata ja rauapuudus… Raske oli poissi voodist tõsta ja teda kindlalt käes hoida.

Kodus seesama töökorraldus jätkus. Ma küll õppisin poissi pesema ja mäkusid vahetama, kuna kuu aja jooksul ikkagi oli perioode, kus ma olin üksi kodus ja pidin seda oskama, aga muidu ikka papa on enamuse kordi mäkusid vahetanud, #besthusband #bestdad.

Esimese kuu lõpuks hoiab ta oluliselt rohkem pead ja on päris palju juurde võtnud, seega tema käes hoidmine on juba palju tummisem 😃.

Naba ja silmade puhastamine

Naba ja silmasid pidi tihti puhastama. Silmade puhastamine polnud üldse keeruline. Lapike (väike Mesoft) teha füsioloogilise lahusega märjaks ja silma välisnurgast sisenurga suunas puhastada. Ühe lapiga kindlasti ainult üks silm! Vastasel juhul, kui peaks põletik tekkima, siis ajab musta lapiga teise silma ka põletikku. Pisarakanalid avanesid kuskil esimese kuu lõpuks.

Naba puhastamine tundus minu jaoks jällegi hirmutav, kuna selle nabaköndi pidi eemale sikutama, et sinna vahele pääseks vatitupsukesega. See on väga oluline, et sealt vahelt puhastada! Samas ei tohtinud nii kõvasti sikutada, et see nabakönt sealt ära tuleks, pidi ise kuivama küljest lahti. See oli jälle üks tegevustest, mida tegi lapse issi. Õnneks Poikul tuli nabakönt ikka väga ruttu ära, juba esimesel nädalal. Pärast oli oluliselt lihtsam puhastada.

Vannis käimine

Pilt: babytrio.ee

Vanni me kohe kodus ei läinud, alles mõne päeva möödudes, kuna laps kogu aeg röökis ärkvel olles. Ei tahtnud teda veel rohkem ärritada. Öeldakse, et vannitada võib beebit kasvõi iga päev, aga pesta maksimaalselt 1x nädalas (mingi vahendiga jne).

Vannis käigust tegime ka pilti, aga seda ma siia panema ei hakka. Äkki jälle poisile ei meeldiks 😃. Teate isegi, mis kord internetti jõuab, seda enam kätte ei saa.

Meil on Beebikeskusest (Babytrio.ee) pärit beebivann koos jalgadega. Beebi vanniiste on ka, aga meil ei olnud seda mugav kasutada. Praegu oleme last vannitanud nii, et issi hoiab teda vees. Jalgadega vann on küll mugav, ei pea kummardama.

Imetamine

Kuna öeldi, et ITK Ravi tn osakonnas praegu nõustamist ei toimu (ainult Järvel) ja et pange nõustaja juurde järjekorda juba haiglas olles, kuna järjekorrad pikad, siis ma ei lootnudki ega hakanud isegi uurima sealset nõustamist.

Selle asemel helistasin hoopis perearstikeskusesse, et lapse sünd registreerida ja märkasin siis, et neil on seal ka imetamisnõustamine. Sain juba järgmiseks päevaks aja. Niisiis neljapäeval (päev pärast kojusaamist) käisimegi nõustamises. Sealne ämmaemand (Kaie Kutsar) oli väga tore ja sõbralik. Paljud olid hirmutanud nende imetamisnõustajate osas, et ei ole olnud meeldivad kogemused (peamiselt vist ITK ja Pelgu kogemuste põhjal), aga mina olin väga postiivselt üllatunud ja rahul, et otsustasime minna, sest see käik aitas maha rahustada paljude küsimuste osas, mis olid tekkinud. Kokku käisime nõustamises 3 või 4 korda.

Pikemalt vast probleemidel peatuma ei hakka, võib-olla on too much, mida lugeda 😁. Kes tahab täpsemalt teada, siis võib küsida.

Paljudelt kuulsin, et ära osta rinnapumpa enne valmis, kui seda päriselt vaja läheb. Ma võin küll öelda, et olen seda korduvalt kasutanud ja on vaja läinud. Piimapaisu korral aitas ikka hästi leevendada ning gaasirohu manustamiseks vajaliku piima saamiseks on ka hea. Lisaks mõned korrad, kui ma olen täiesti blacked out väsimusest olnud, siis papa on lapsele ise piima andnud. Ilma pumbata on keeruline terve toidukorra kogust kätte saada.

Pump on Medela oma. Nagu ikka, see palju kiidetud Swing, aga me ostsime mingi uuema mudeli Swing Flex. Eestist seda saada ei olnudki, tellisime Amazonist.

Esimese kuu lõpuks on imetamine lihtsamaks muutunud, kuid see ei ole endiselt veel valutu ja meeldiv.

Õue!

Esimene õueskäik oli teisel elunädalal. Kuna väga soe veel ei olnud, siis harjutasime teda alguses lahtise aknaga paar päeva. Esimesed mõned korrad tegime õues ka pigem lühema tiiru. Jalutada värskes õhus on mõnus.

Mõtlesin alguses, et lapsel nii jama aeg sünnipäevaks, ilm märtsis alati veel suhteliselt kehv. Aga tegelikult minu taastumise mõttes on isegi päris hea aeg. Ilm läheb järjest soojemaks, päev aina pikemaks. Ma ei kujutaks ette kogu sellist gaasirallit ja röökimist teha kuskil novembris või detsembris, kui kogu aeg on niigi masendav ja kottpime, ise oled niigi rohkem väsinud.

Hullult raske on kevadiste ilmadega aru saada, mida lapsele vaja selga panna. Mul oli ostetud Polarn O Pyret talvekombe, mida pildil näha ning Bredeni meriinokombe (samasugune nagu pildil olev Bredeni müts). Peame tunnistama, et see meriinokombe on küll lapse lemmik. Nii kui ta sinna sisse pakime, siis hakkab kohe tudu nokkima 😃. Soojakotti ei hakanud ostma, kuna ei suutnud midagi sobivat välja valida ja arvasin, et mõistlikum sügisel selle teemaga uuesti tegelda, siis kui pikem külm periood ees. Selleks ajaks on näha ka palju poiss kasvanud on, kas ta siis enam üldse vankris ongi, võib-olla kasutame siis juba käru.

Gaasivalud

Me olime mõlemad mehega üsna stressis, kuna Poikul juba haiglast saati gaasid. Tavaliselt tekivad need kolmandal-neljandal elunädalal. Mitte meil! Jube raske oli, kui poisil kõht punnis ja kõva ning ta ei saanud puukse välja. Masseerisime teda, kõik soovitasid erinevaid massaaživõtteid ja proovisime erinevaid gaasirohtusid. Gaasirohtudest kirjutan ravimite peatükis lähemalt.

Massaaž aitab päris hästi gaase välja saada, kuigi tööd peab selleks tegema kõvasti. See on väsitav. Eriti kui oled lootnud, et laps peaks mõned tunnid magama ja saaks ka ise silma kinni lasta sel ajal, aga ei. Mingi päev masseerisin teda peaaegu 1,5 tundi korraga ja siis sain kolm puuksu kätte. Ja üldse on masendav kuulata, kui laps valust röögib ja ei saa koheselt teda aidata.

Ma ei oska isegi öelda, miks meil see gaasivalude asi nii hull on. Tean, et ei ole mõtet erinevaid tittesid võrrelda, aga siiski, nii palju, kui ma teistega olen suhelnud, siis tundub, et sellist hullust teistel pole. Kahju on sellest, et ta on nii lühikest aega pisike tita ja me ei saa seda koosolemise aega lihtsalt rahus ja vaikuses nautida, vaid peame maadlema jubeda valuga ja uneprobleemidega. Teeb kurvaks.

Siin papa kell 5 hommikul last rahustamas. Kassu ka abiks.

Olen ka oma toitumist muutnud, esimese kuu menüü oli ikka väga kohutav (üksluine). Öeldakse küll, et toituge mitmekesiselt jne, aga no kahjuks ei saa päris nii. Siis saab muidugi, kui lapse karjumisest on suva. Toitumisest räägin natuke all pool lähemalt.

Ravimid

Gaaside osas. Espumisani ja Infacoli tilgad meil ei aidanud. Cuplatoni ostsime ka, aga see pidi kõige kangem neist olema ja piima tagasiheidet rohkem põhjustama, seega otsustasime, et seda esialgu ei anna, et proovime teised ära. Meil leevendas Colief. Soovitan seda.

Selle Coliefiga on ainult miinus see, et kui teised on otse purgist manustatavad tilgad, siis Coliefi tuleb segada piima sisse, ENNE IGAT TOIDUKORDA. Nüüd me siis isegi öösiti võtame külmkapist pumbatud piima, soojendame seda, paneme tilgad sisse ja anname lapsele süstlast. Mõnes mõttes on see isegi hea, seda teeb peamiselt issi ja siis harjutame juba varakult last sellega, et piim ei tule ainult emmelt vaid issilt ka 😁 I LIKE!

Pildil on näha ka Babynos vms kõhusalv, see on ka gaaside leevendamisel abiks olnud.

Lapse esimene kuu: gaaside leevendamiseks rohud

Lapse teisest elunädalast kuni kaheaastaseks saamiseni tuleb anda iga päev D-vitamiini. Mulle soovitatud D-vitamiinid: Rela, Gefilus, Kaelkirjakuga.
D-vitamiinide osas arvatakse, et sõltuvalt lapsest sobib erinev D-vitamiin. Tuleb lihtsalt proovida, osadele emadele tundub, et D-vitamiin on see, mis tekitab kõhuprobleeme. Me vahetasime kaelkirjaku välja Rela vastu, aga ega me tegelikult ei saanud aru, kas see kaelkirjaku oma sobis või ei sobinud Poikule.

Lisaks alates esimese kuu lõpust oleme andnud ka probiootikume, kuna lihtsalt ideed gaasivalude osas olid otsas ja olime nii meeleheitel, et valmis mida iganes proovima.

Magamine

Magamine on olnud kohutav. Alguses tal oli öö ja päev ikka väga sassis. Öösiti 5h üleval ja nuttis, päeval magas nagu hea laps (röökimiste vahepeal). Käisime mitmeid kordi öösel kell 3 autoga sõitmas, et laps natukenegi magada saaks. Sest üleväsimus on imikule ikka väga kurnav. Õudne, kui saad lapse magama pärast tunnist lohutamist ja siis ta magab ainult 15-20 minutit, sest kuradi puuks on nii valus, et ajab lapsel une pealt ära.

Tudumisega on üks paras tsirkus. Päevakavasid oleme proovinud järgida, aga sellest pole siiamaani midagi välja tulnud just nende gaaside pärast. Uneassotsiatsioonid tekivad lapsele 3. ja 4. elukuu paiku, eks siis selleks ajaks peame midagi välja mõtlema, sest ei tahaks nii, et ta harjub ära, et magab ainult autos või ainult kussutamisega jääb magama. Samas, kui me neid gaase kõrvaldatud ei saa, siis pole midagi teha. Praegu on olulisem see, et laps saaks magada, mitte see, et vanematel pärast teda raskem ümber harjutada.

Desperate times need desperate measures! Laps magab vankris vannitoas lahtise aknaga 😁. Märtsikuu lapse tudu läks gaasiarvele kirja 40 euro väärtuses 😁.

Lutt

Me hakkasime lutti ikka väga varakult andma, teisel nädalal äkki. Tavaliselt öeldakse, et esimesel elukuul ei soovitata, kuna see võib mõjutada lapse imemisvõtet. Ma stressasin rõvedalt sellepärast, et äkki lutt rikub lapse võtte ära, aga kuna mul oli nii valus, siis meil ei jäänud muud üle. Lutt aitas lapsel hästi rahuneda ja hea meel, et selle kasuks ikkagi otsustasime. Esmatähtis ikkagi lapsele süüa anda, aga kui ( . ) ( . ) katki, siis kahjuks pikka pidu pole. Seega meie puhul lutt aitab.

Lutti soovitan Bibse. Need emmed, kelle lapsed pole tahtnud eriti lutti, siis on öelnud, et Bibsi lutte on võtnud, muid mitte. Mina ostan neid Babyluv-ist. Kui ma õigesti mäletan, siis keegi soovitas veel ka MAMi lutte. Toidupoe lutte ma pole vaatamas käinud ega ostnud, seega ei tea, mis valik seal on või kuidas need on. Ja kindlasti soovitan osta ööluti ka. Ma ei teadnud alguses, mis neil vahet on. Öölutt helendab 😁. Suht kohuke oli olla, ma arvasin, et luti kuju vms teistsugune 😂. Tundub, et luttide osas oli mul ikka jama ettevalmistus 😂.

Hambad

Hambad, mis hambad? Sellest peaks küll kirjutama alles mõnes järgneva kuu postituses. Tavaliselt need võivad anda märku endast alates kolmandast elukuust. NO EI OLE NII. Mõned üksikud lapsed sünnivad juba hambad suus ja need võivad isegi ohtlikud olla, kui juured kinnitunud ei ole. Kui nii, siis on vaja need eemaldada. Meil tekkisid kolmandal elunädalal alumisele igemele kaks valget täppi. Alguses ei saanud aru, et mis need on, aga kahtlustasime hambaid. Kinnitati, et on tõesti. Lõikunud igemest veel ei ole, aga tõenäoliselt põhjustab see ka lapsele lisaks gaasidele valu. Ämmaemandad ja arstid ütlesid sellepeale vaid, et meie laps on eriline.

Arenguhüpe

Arvasime, et esimesel kuul oli juba arenguhüpe, kuid tegelikult vist ikkagi ei olnud. Lihtsalt laps oli nutukam gaaside ja hammaste pärast. Esimene hüpe kalendri järgi on 4.-5. nädala paiku. Sellest siis äkki teise kuu kokkuvõtte juures lähemalt.

Kui keegi ei tea, millest ma räägin, siis Imelised nädalad eesti keeles ja inglise keeles The Wonder Weeks. Soovitan eestikeelset raamatut ja ingliskeelset äppi.

Minu tervis

Sünnitusest taastumine

Siin ma pikemalt vast peatuma ei hakka. Mis ma ikka hakkan rääkima, et alumine ots saab omajagu damage-t selle värgi tõttu. Kuigi mul joppas isegi, et sain ainult 1 õmbluse, kogu värk oli mõne minutiga tehtud. Beebigruppidest lugenud, et osadel õmblemine 1h ja vahel isegi rohkem.

Pean ütlema, et parim asi kogu taastumise hoolduse juures oli väike duši otsik. Kui ma ei eksi, siis nimetatakse seda bideeks. Harjusin sellega ITK-s ära. Nii kui koju jõudsime haiglast, siis mees organiseeris meile koju ka selle. Meil vaikimisi ei olnud sellist varianti, aga kuna meil vann kohe wc poti lähedal, siis sai sellise väikese otsiku panna vannikraani külge.

Kaal

Kaal langes mul ruttu. Vist isegi ebatervislikult ruttu. Teise nädala lõpuks olin juba raseduseelses kaalus tagasi ja minu meelest kolmanda või neljanda nädala lõpuks kaalusin vähem kui raseduse alguses. Kõhunahk ei ole päris ilus, aga sellele peabki rohkem aega andma. Tahax kohe, ma ju max kärsitu. Aga öeldakse, et 9 kuud kasvas, 9 kuud taastub. Aga jälle üksinda oma kehas ja väike olla on päris hea 😁.

Siin mina uue kleidiga. Tegemist on Freya imetamiskleidiga, pusa ostsin ka. Hetkel seda kandnud ei ole, kuna passime ainult kodus ja olen pigem pidžaama või dressidega.

Imetamine on räme rasvaimu, aga no ega ma eriti ei söönud ka alguses ja see tegi karuteene mulle taastumise osas. Olin palju närvilisem, väsinud ja jõuetu. Mitmel korral pidi pilt eest ära minema.

Ei jõua oodata, kui saan trenni tegema hakata, agaaa selleks peaks kõigepealt sööma hakkama ja kahe kuu taastumise ämmaemanda vastuvõtul ära käima. Loodetavasti saan ikka kahe kuu möödudes vastuvõtule, praegu ju koroonaga seoses midagi ei toimu.

Toitumine

Esimesel nädalal ma sõin rohkem asju, näiteks tähistasime naistepäeva koogiga. Aga mingil hetkel sain aru, et minu toit ikka mõjutab lapse gaase.

Puu- ja juurvilju nulliring. Okei, banaani vist sõin mõned korrad. Avastasin, et riis ja kartul (tärklis) tekitavad lapsele rohkem gaase. Hakkasin liha sööma rohkem, väkk… (sorri kõigile lihasõpradele, aga mul käib liha pigem suus ringi). Ma ei ole vegan ega taimetoitlane, mulle lihtsalt ei maitse eriti liha ja taimsed toidud meeldivad rohkem. Minusuguste kohta on isegi termin olemas – flexitarian. Kaeratooteid sõin hästi palju – kaerapiim, -jogurt, -küpsised, -puder, -jäätis. Enamus kaupa Prismast, brändid nagu Oatly, Alpro, Yosa. See oleks iseenesest huvitav postituse teema, millest täiesti eraldi kirjutada.

Seedimine on lapsel ebaküps. Olin kade nende vanemate peale, kellel algusest peale vaikne ja rahulik beebi. Said nautida seda aega koos lapsega, süüa normaalselt… Me tegelesime röökimise ja nutmisega enamuse kuust. Magada ka ei saanud normaalselt. Kõik oli nii kaootiline.

Internet oli ka ainult mõttetuid soovitusi täis – “iga laps on erinev, katseta ja proovi”. No ei ole katsetamise tahtmist, kui laps kogu ärkveloleku mitmeid päevi järjest nutab. Kusjuures see katsetamine nii haige ka. Umbes, et kui arvad, et tekitab gaase, siis ära nädal aega söö seda toiduainet ja vaata, kas muutub midagi. Kurat, nädala aja jooksul jõuad ju muid toiduaineid ka süüa, saad sa siis aru, et millest need gaasid on või ei ole. Samuti olid samad toiduained erinevatel lehtedel erinevas nimekirjas – ühel lehel, et hea toiduaine ja sööge; teisel, et pigem vältige. Ajas närvi, et kuskilt ühest vastust ei saanud. Niisiis ma lõpuks ei julgenudki midagi süüa. Paljud ütlevad, et vahet pole, mis sööd või teed, laps nutab gaaside pärast ikkagi.

Mehe abi

Issile olid papaks sobivuse testid juba ammu tehtud, testid läbiti edukalt (ilmselgelt, muidu seda postitust ju praegu ei oleks 😂). Testimise all pean siis silmas meie kasse 😂 Liivakaste koristab, süüa annab! Kõik 9 kuud koristas ainult tema liivakaste, kuna rasedatel ei ole toksoplasmoosi ohu tõttu soovitatav kasside väljaheidetega kokku puutuda. Lisaks leppisime kokku, et nii kaua kui tema ka kodus (algne plaan oli 1-1.5 kuud), siis ärkame öösiti koos ülesse ja hoolitseme lapse eest koos. Minu närvikavale on see hästi mõjunud. Tunnen, et panustame võrdselt ja pealegi tekib nii lapsel isaga hea side.

Ainukene positiivne asi koroona juures on olnud see, et issi saab nii kaua kodus olla. Olgugi, et terve esimene kuu oli töölt puhkus, aga edasi kodukontorist saab ka rohkem abistada, kui 8-9 tundi kodust eemal olles. Puuxukunn ja mina vajame seda, vähemasti nii kaua kuniks gaasitehas töötab täisvõimsusel. Sellest on muidugi kurb, et praeguse olukorra tõttu pole vanavanemad ikka last näinud.

Aga lõpetame selle postituse positiivse noodiga. Anname kallid, musid, paid ja tänusõnad issile, et ta on nii toetav ja palju abiks olnud. Teamwork makes the dream work.

♥♥♥

2 Comments

  1. K
    October 28, 2023 / 16:16

    Väga julgustav lugemine! Aitäh jagamast! Millal gaasivalud beebil möödusid? 🙂

    • Helen
      Author
      October 29, 2023 / 11:52

      Aitäh 🙂 meil oli tõsisem probleem ja seega valud möödusid alles 1.5a, kui saime lõpuks pärast mitmete erinevate arstide juures käimist õige diagnoosi. Tavaliste gaasivaludega see nii hull ikkagi pole 🙂 seedesüsteem ju kogu aeg areneb lapsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *