Pöördosmoosiga vee puhastamine

Mitmed tundsid huvi minu uue pöördosmoosiga veepuhastusseadme vastu. Mõtlesin, et kirjutan teile siis põhjalikult, miks ma joon nüüd mingisuguse spetsiaalse masina vett.

Mis asi see pöördosmoos on ja kas sellest ei piisa, et mul kodus juba Brita kann on olemas? 😃 Need on küsimused, mille ees ma ka ise mõni aeg tagasi olin. Räägin lähemalt, aga enne veidi avan kogu selle minu veesaaga tagamaid.

Miks ma ei taha kodus kraanivett juua?

Kõik räägivad, et kraanivett on okei juua. Aga isegi Brita filtriga saab kraaniveest eemaldada/vähendada torustiku sodi, osasid herbitsiide, pestitsiide ja ravimeid. Say what? Kui Brita filtri eesmärk on neid asju vähendada, siis järelikult see jama on kõik seal kraanivees. Miks ma peaks tahtma seda tarbida? Mul puudub igasugune kontroll, kui palju neid erinevaid aineid ja osakesi seal on ja puudub ka heal tasemel teadlikkus, mida see “mustus” mu kehaga teeb. Jah, olgu, see vastab tõele, et kraanivee kvaliteet on meil oluliselt parem kui osades muudes riikides, aga see ei ole hetkel asja mõte.

Ja ütleme ausalt, ega eriti kaasa ei aita ka sellised uudised – Tartu joogivees bakter ja Kuressaare suurem veeskandaal. Kui kuskil veepuhastusjaamas läheb mingi klapp katki, siis öeldaksegi, et “sorri, saite koli bakterit ka oma joogiveele juurde”. Tahan ma jee mingit koli bakterit.

Leidsin ka Taltechi artikli “Joogivee valik on lai, aga mida ütlevad teadlased – missugune on parim? “, kus räägitakse erinevatest veetüüpidest. Päris huvitav lugemine ja seda saab lugeda siit. Alustuseks võib sealt kohe välja tuua sellise lõigu:

“Nii näiteks on uues joogivee direktiivis limiteeritud plastpudeli seintest vette eralduva plastifikaatori Bisfenool A  sisaldus (2,5 mikrg/l), per-ja polüfluoreeritud ainete (PFAS) summa (0,1 mikrg/l), tugeva desinfitseerija kloordioksiidi (ClO2) kasutamisega vees moodustuvate klorati ja kloriti ioonide sisaldused (kumbagi mitte üle 0,25 mg/l) jt.  Ravimijääke, paljusid kemikaale, mikroplaste jt ei ole siiski veel limiteeritud!  Miks? Sest nende mõju inimorganismile alles hakati uurima ning ei teata lubatavaid piirkontsentratsioone vees.”

Tore on, et veel ei teata lubatavaid piirnorme. See aga ei tähenda, et need ei võiks kahjulikud olla ja mina katsejänes olla ei viitsi. Kõlab nagu solaariumis käimine 15 aastat tagasi (seisukohad 15a tagasi vs nüüd).

Miks ma ei taha kodus pudelivett juua?

Enne pöördosmoosi veepuhastusseadme ostmist, me jõime pidevalt Värska vett. Tundsin nagu küll, et see plastpudelist joomine pole nagu päris õige, aga ei osanud tol hetkel midagi peale ka hakata. Selgus tuli majja siis, kui ma nägin ühte Taltechi magistritööd, mis uuris erinevate pudeliveede mikroplastiku sisaldust. Selle tööga saab tutvuda siin. Veidi ebamugav selle töö puhul on see, et ta pole seal konkreetseid tootjaid välja toonud, kuid need on isegi anonümiseeritult tuvastatavad, sest kirjas on pudeli värvus, korgi värvus, vee iseloomustus (sügavus maapinnalt võetuna) jms. Ühesõnaga ma tuvastasin sealt ära Värska ja ka Haage KLAASPUDELI vee, mida ma kalli raha eest aeg-ajalt ostsin, sest arvasin, et teen parema valiku, kuid ka selles klaaspudeli vees oli mikroplasti sisaldus peaaegu sama kõrge kui plastikpudelites.

Taltechi joogivee artiklist väljavõte:

Pudelivee puhul on peamiseks probleemiks pikema aja jooksul või kõrgemal temperatuuril plastist vette eralduvad ohtlikud ained (ftalaat PET pudelites ja Bisfenool A polükarbonaatpudelites). Sel põhjusel on ametliku müügiloaga pudelivee säilivusaeg tavaliselt kuni 1-2 aastat. Nimetatud ained kahjustavad tõsiselt hormonaal-ja närvisüsteemi. 

Ja lõpuks tegime kiire matemaatika. Ostsime Värskat 1L pudelites, praegu vaatan hinda, milleks on 1.45 € pudel. Meil läks 6 pudelit mõne päevaga, seega umbes nädalas äkki 15 pudelit vett oleks realistlik arvutuskäigu aluseks võtta. See teeb nädala hinnaks ca 22 eurot (ma panti ei arvesta). Aastas on meil 52 nädalat – 480 eurot aastas vee peale. Ja lisaks saan selle 480 euro eest siis ka neid mõnusaid mikroplaste, millest selles lõputöös räägiti.

Miks ma ei kasuta Brita kannu?

Brita kodulehelt vaatasin, et teile mitte liiga üldist juttu kirjutada ja seal on kirjas, et neil on ülipeen sõel, mis püüab kinni torustikust jämedad osakesed, looduslik mikrosüsinik vähendab kloori kogust, filtreerib välja maitset mõjutavaid aineid ja osasid lisandeid (teatud herbitsiidid, pestisiidid ja ravimid).

Ehk siis see aitab midagigi leevendada, kuid ta ei eemalda otseselt kloori, baktereid ja muid lisaaineid.

Mis see pöördosmoos on?

Pöördosmoos (reverse osmosis) on membraantehnoloogial vee puhastamise meetod. See tähendab, et see laseb läbi vett, kuid mitte midagi muud (nt baktereid, viiruseid, metallide molekule jne). Kõlab ju põnevalt.

Küll aga peab arvestama, et pöördosmoosiga filtreerimine eemaldab veest ka kasulikud mineraalained, mida inimene vajab. Aga kraanivees on nende elementide sisaldus 10-200 korda vajalikust väiksem, seega on oluline, et neid saadakse ka toidust.

Millise masina ma ostsin?

Ma ostsin AquaTru masina, sest Londonis konverentsil sain selle masina vett maitsta ja konverentsi sooduskoodiga sain veel 25% odavamalt ka. Muidu müüakse siin Eestis ka erinevaid pöördosmoosiga veepuhastusseadmeid. Ma vaatasin ka Eesti lehtedel müüdavaid, kuid nende hind tuli kallim kui see soodukaga AquaTru.

AquaTrul on 4 faasiline filtreerimine:

  • 1. faas – mehaaniline filter, mis eemaldab suured osakesed, nt rooste ja katlakivi.
  • 2. faas – prefilter eemaldab ained nagu kloori ja kloramiini.
  • 3. faas – pöördosmoosi membraanist lükatakse vesi kõrgrõhu all läbi, mis eemaldab kahjulikud ained, näiteks kemikaalid, ravimite jäägid ja metallid.
  • 4. faas – aktiivsüsi kookoskiududest (ma ei osanud seda eesti keelde tõlkida, activated coconut fibre carbon) annab veele puhta ja hea maitse.

Ja minul on enda masinale ostetud Alkaline filter, kus neljadas faasis lisatakse veele tagasi kaltsium, magneesium ja kaalium.

AquaTrul on olemas erinevad võimalused, kuidas vett puhastada. Kaks erineva disainiga masinat ja töötasapinnale paigaldatav segisti. Me tahtsime tegelikult osta segistit töötasapinnale, kuid meie kraanikausi alla kappi see poleks mahtunud. Meil on seal korralik prügisorteerimine! Lisaks oleks pidanud juba paigaldatud kivisse uue augu laskma teha.

Seega tuli valida kahe masina vahel. Küsisin ka Londonis, mis nende kahe masina vahe on ja nad ütlesid, et osad inimesed tahavad vett külmkapis hoida, karahviniga masin just seda võimaldab. Meie valisime Classic seadme ja ostsime juurde ka sliding tray, mille abil on mugav masinat töötasapinnal liigutada. Pudel ei mahu Classic seadme alla, siis on hea kui masin on kuskil töötasapinna ääres ja saab pudeli ilusti alla panna. Carafe masina puhul ma pole kindel, aga Classic seadmel ta annab ise märku, kui filtrit peaks vahetama. Segisti versioonil seda varianti pole, ainuke võimalus ise filtritele kuupäevad peale kirjutada ja kalendrisse meeldetuletused panna.

AquaTru kaks erineva disainiga masinat

Me ostsime juurde ka Alkaline filtrid. Pre/Carbon filter kestab 6 kuud. pH+ Mineral Boost Alkaline VOC filter 1 aasta ja pöördosmoosi filter 2 aastat. Siin lehel on päris hästi need filtri ja masina tüübid lahti seletatud. Ostimegi kohe juurde selle eesmärgiga, et siis on kaheks aastaks hooleta ja saab mingil hetkel kõik korraga koos uuesti juurde tellida.

Pilt pärineb AquaTru lehelt. Siin on näha, kuidas filtrid sees asetsevad.

Soodustusega koos läks maksma 450 eurot. Ehk et kui nüüd see Värska ostmine siia kõrvale panna, siis masin tasub ühe aastaga ära.

Masin podiseb suhteliselt vaikselt. Loogika on nii, et tagumisse paaki täidad kraaniveega ja siis esimesse paaki ta filtreerib. Ja tagumine paak täitub uuesti musta veega. Kui uuesti vett teha, siis tagumine pakk kindlasti tühjaks valada ja üle loputada.

Pudeli täitmine
Vee puhastamine

Maitsest unustasin rääkida. See maitseb veidi teistmoodi küll. Ta on selline pehmema vee maitsega. Aquatru enda kodulehel on seda Evianiga võrreldud. Ma arvan, et see peab paika küll. Meil on endal kodus mullimasin ka nii, et saame teha ka mulliga vett. Hetkel me küll seda mikroplastiga rikastatud Värskat pole taga igatsenud. Selge see, et mingites olukordades on plastpudelist joomine vältimatu, aga hea on tunda, et vähemalt enamuse oma joogiveest saame kodus puhtalt.

Enda arvates rääkisin nüüd küll kõik ära selle vee teema kohta. Kui kellelgi veel küsimusi, siis andke tuld😃. Ja jooge vett! Ma olen alati väga kehv veejooja olnud. Lihtsalt ei tule janu peale. Aga nüüd kui masin kapi peal ja täidan oma pudelit, siis on seis ikka paremaks läinud 😃.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *