Notariaalsed ja mittenotariaalsed tehingud ehk minu kolimise saaga postitus nr 2

Kirjutan sellest lühikesest kahest kuust ja natukesest peale, mil ootasime võtmeid.

Broneerimisleping

Kui ütlesime maaklerile

jah, ME VÕTAME SELLE

siis sellest hetkest läks küsimuste-vastuste voor lahti, et saada enne broneerimislepingu sõlmimist piisavalt palju detaile teada. Kohapeal olles nägime maja ainult väljast, seest olid seinad püsti, aga viimistlust veel midagi ei olnud.

Kuulutuse piltidelt olin näinud planeeritud siseviimistlust, kuid väga vaimustuses sellest ei olnud. Minu maitse on lihtsalt liiga romantische stiili, mitte selline modernne. Soovisin päris palju asju muuta. Kuigi siseviimistluse jaoks oli juba enamik asju tellitud, siis arendaja tuli meile ikkagi vastu ja saime veel muuta plaate, parketti ja liiste. Tahtsime tegelikult ka uksed vahetada valgete vastu, aga neid enam vahetada ei saanud. Praegusel hetkel, mil ma olen uksi ja parketti koos näinud, siis sobivad need täitsa ilusti ja pole midagi, et valgeid uksi ei saanud.

Parketi ja liistude valimisega oli veel aega, kuid plaadid pidime valima ühe õhtuga ja tingimusel, et ei tohi olla tellimuskaup, vaid kohapeal saadaval. No üsna raske oli pärast tööd mööda linna tiirutada ja otsida endale meeldivaid plaate 😄Kuna ma olin mõned aastad tagasi vanemate saunas remonti teinud, siis ma tegelikult teadsin juba üsna hästi, milliseid plaate ma enda vannitubadesse saada soovin. Plaadid said ühe õhtuga valitud.

Ok, aitab sellest viimistluse valimisest. Pidin hoopis broneerimislepingust rääkima. Broneerimislepinguni jõudsime 2 päeva jooksul pärast seda, kui ütlesime, et soovime seda maja saada. Broneerimislepingu sõlmimiseks pidime maksma ka tasu ning kui meist tingitud põhjusel me seda maja ikkagi osta ei oleks saanud, siis sellest rahast oleksime olnud ilma. Broneerimisleping oli sõlmitud meie ja arendaja vahel, notarit kaasatud ei olnud, seega sellest lepingust ei tekkinud meil veel ka kohustust seda maja osta.

Eks me natuke mõtlesime, et kui suur risk on, et maksame bron tasu ära, aga lepingusse ei jõua, sest äkki ei saa laenu ja siis see broneerimistasu oleks läinud tühja, aga see ei olnud nii suur summa. Oleks ühe Tai reisi pidanud tegemata jätma, kah asi 😄Pigem oleks kahju olnud sellest, kui poleks seda kohta saanud. Me otseselt ju veel ei olnud pankadega midagi kandiliseks ajanud.

Õnneks-õnneks-õnneks ei pidanud me linnakorterit maha müüma. Kui maal peaks mitte meeldima, siis saan kenasti oma Viru Keskuse elustiili juurde naaseda (hehe, nagu ma oleks väga palju neid kesklinnas elamise privileege kasutanud).

Pärast bronnimist sõitsime järgmisel päeval spontaanselt Ikeasse Soome vaatama, et mis seal head pakutakse. Netist ei saa nii hästi aru, et mis kvaliteediga teatud asjad on. Ühtegi asja ei ostnud, aga päris palju ideid sai.

Pangad

Hakkasin oma peas juba vaikselt tube ja mööblit planeerima, kuid enne võlaõigusliku lepingu sõlmimist tahtsime ka pangast kindla jah sõna saada laenule. Kuna VÕL juba kohustab meid seda kohta ostma. Bronnlepingu ja VÕLi vahele jäi meil 3 nädalat.

Erinevad pangad pakuvad erinevaid tingimusi ning seega tuli uurida, millisest pangast meile kõige paremaid tingimusi pakutakse. Suhtlesime peamiselt Swedbanki ja SEB-ga. Kuna SEB mõlemal kodupank, siis lootsime, et saame sealt normaalsed tingimused. Esialgu öeldi, et uusarenduse puhul pole probleemiks see, kui objektil pole veel kasutusluba, et see ei takista laenu saamist. Hilisemalt nad aga muutsid oma seisukohta (või haldur polnud kursis) – ilma kasutusloata elamule nemad laenu ei väljasta. Nende kaotus, kolisime kõik oma rahaasjad ja tehingud üle Swedi.

Swedist saime väga head tingimused, kasutusloa olukord lahendati lepinguga – lepingusse sai kirja, et arendaja peab hoolitsema selle eest, et teatud tähtajaks oleks kasutusluba saadud. Meie swedi kliendihaldur oli ka üsna asjalik, tegutses kiiresti ja me saime lõpliku otsuse pangast kätte juba 2,5 nädalaga ehk enne seda kui sõlmisime VÕLi. Seega oli hea kindel tunne minna notarisse lepingut sõlmima teades, et pank on oma lõpliku JAH sõna öelnud.

Kui tekib mõte, et tahaks oma kodu, siis oleks mõistlik kohe uurida erinevate pankade võimaluste kohta, et tehingu võimaluse tekkides saaks kiirelt tegutseda. Hetkel liiguvad head asjad ikka mega kiiresti. Kui kohe ei ütle, siis põhimõtteliselt oled ilma kah. Meil selles osas ikka täiega joppas, et mina nagu loll vahtisin e-maililt neid kuulutusi nii kui midagi lisati ja kohe reageerisime. Ju pidigi nii minema.

Võlaõiguslik leping

Võlaõigusliku lepingu sõlmisime juba notaris ning siis tuli maksta ka sissemakse ning notaritasu. Tähtis on lepingupunktid hoolikalt üle lugeda ja vajadusel õiguse spetsidega konsulteerida (mida ma ka tegin, haha, tnx Triin), siis on endal kindlam tunne, et saad asjadest õigesti aru ja kui asjad peaks minema hapuks, siis tead juba, kuidas käituda.

Muud tegevused

Käisime tihti kohapeal igasugu mõõte võtmas ja vaatamas, kuidas ehitus läheb. Esimese asjana mõõtsime ära köögi ja osadesse tubadesse rulood, kuna mina ei taha esimesel korrusel elada, kui talvel pimedaks läheb ja tuled põlevad. Tekib hirm, et keegi vaatab tuppa sisse 😄Kuigi naabreid seal suhteliselt vähe. 

Pean tunnistama, et kogu see üritus on ikka väga kallis, iga asja puhul võib arvestada paremal juhul 500, halvemal juhul 1000 või rohkem ja siis pillud selliseid summasid vasakule ja paremale üsna tiheda intervalliga.

Köögi planeerimine osutus üsna raskeks, aga ma arvan, et selle kohta tore ja pikk jutt rääkida nagunii, et teen eraldi postituse siis, kui köök juba päriselt valmis ka on.

Ostsime juulis juba aiamööbli ära – 4 tooli ja laua, sellised kõrgemad, kus on hea süüa ka. Ootame nüüd võtmete saamist, et saaks selle poe laost ära tuua. Jah, nii normaalne pood on see Sotka ja Asko, et lubasid meil põhimõtteliselt kauba kuuks ajaks oma poe lattu jätta. Mõtlesime küll, et võib-olla pole see aasta rahaliselt mõtet kohe aiamööblit ostma hakata, aga noo halloo, järgmine kevad on ju hooaeg algamas ja siis kaunid hinnad poes. Praegu saime rohkem kui 50% mööbli alghinnast soodsamalt, seega tundus mõistlik diil olevat ära osta. Pealegi, kui nüüd võtmed saame ja arvestades, mis ilmad on see suvi olnud, siis äkki saab augustis veel seda aiamööblit kasutada ka.

Üleandmine ja vastuvõtmine

Järgmisel nädala lõpul saame võtmed ja hakkame vaikselt asju sinna viima. See tähendab seda, et ma peaks tegelikult juba praegu korteri manti kastidesse panema. Pole nagu veel kohale jõudnud, et see aeg nii ruttu on läinud ja juba kolimine käes. Homme võtan kastid ja laon jama sisse. Kolimisega on see positiivne, et igasuguse riiulite sorteerimise jne saab samal ajal ära teha ja täiesti mõttetu jama ära visata.

Asjaõiguslik leping

Tegelikult peaks see olema suhteliselt samas ajaraamis üleandmise ja vastuvõtuga, kuid meil ei läinud nii. Varasemalt oli lubatud korteriomandid luua koos asjaõigusliku lepinguga, kuid nüüd Swedbank oma poliitikat muutnud ning need peavad olema loodud enne, kui viimast tehingut sõlmida. Maakler saab nendega tegeleda juba homme, kuid see kuniks registrisse kantakse võib võtta mitu nädalat aega ja seega me enne tehingut lõpuni viia ei saa. Õnneks arendaja tuli vastu ja lubas meile võtmed anda pärast seda, kui nemad on tööd lõpetanud ja meil vastuvõtt kenasti fikseeritud. Seega ma ei pea oma augusti kahenädalast puhkust siin linnakorteris veetma, vaid saan juba oma aiamööbliga terrassi peal istuda.

Helen ♥♥♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *